Beautyadvies: je lijf verandert

Getty Images

Het lieve lijf verandert in de loop der jaren. Taille? Welke taille? Die lijkt spoorloos verdwenen. En die eens zo strakke benen zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Wat kun je eraan doen?

Taillevervaging

Vergeet die wespentaille. Die komt niet meer terug. Boosdoener is de overgang. Want het zijn je hormonen die ervoor zorgen dat je taille verdwijnt. In je jonge jaren zat het vet vaak vooral op je billen en bovenbenen. Dit zijn typisch vrouwelijke plekken waar het vet zich nestelt. Mannen hebben zelden een flinke bilpartij en stevige bovenbenen. Een buikje en ‘zwembandjes’ zie je bij mannen des te meer. In de overgang gaat het lichaam steeds minder en steeds onregelmatiger het vrouwelijk hormoon oestrogeen aanmaken, waardoor je lichaam meer mannelijke vormen gaat aannemen. Dat betekent dat het vet zich nu vooral opstapelt op plekken waar ook mannen last van vetophoping hebben, namelijk op buik en taille. En het kan ook zomaar gebeuren dat je een plattere kont krijgt. 

Bewegen voor de vorm

Blijf vooral in beweging. Door de hormonale veranderingen kunnen spiermassa en botmassa sneller afnemen en kan het vetpercentage toenemen. Opeens kun je niet meer straffeloos alles eten. Het is belangrijk je gewicht extra in de gaten te houden. Vlogen de extra kilo’s er vroeger moeiteloos af, na de overgang gaat het kwijtraken van overtollig vet een stuk moeilijker. Veel bewegen helpt om op gewicht en in vorm te blijven. Daarbij kan de sportschool een geweldige stimulans zijn en bovendien voor leuke contacten zorgen. Heb je daar echt geen zin in, dan komt de vetverbranding ook in een stroomversnelling met sporten die je misschien wel leuk vindt; een dagelijkse wandeling of fietstocht, wel in stevig tempo, helpt bijvoorbeeld ook. Bedenk dat als je meer spiermassa hebt gekweekt, je minder snel aankomt. Ook luierend op de bank verbrandt spiermassa ­sowieso sneller dan vetmassa.

Getty Images

Oefening baart kunst

Met een paar simpele oefeningen die je het liefst dagelijks doet, blijft het lijf in model. Voor een slanke taille gebruik je twee gewichten, in elke hand één. Afwisselend buig je vanuit je taille naar opzij, waarbij het gewicht langs je bovenbeen richting je knie glijdt. Voor een strakke buik zijn simpele crunches effectief. Liggend op de grond met opgetrokken benen, 
je voetzolen op de grond en je handen achter je hoofd til je (vanuit de aangespannen buik) je schouderbladen steeds zo hoog mogelijk. Doe daarna dezelfde oefening met je benen ­gestrekt op de grond. Probeer elke ­oefening elke dag wat langer te doen.

Huidverstevigend smeren

Een slap vel over strakke spierbundels is als een vlag op een modderschuit. Dus ook je huid heeft versteviging nodig. Een dagelijkse smeerbeurt met bodycrème is een stap in de goede richting en een heerlijk ritueel om de dag mee te beginnen Lancôme Trésor Precious Body Cream, €71. Masseer tijdens het insmeren je huid in steeds grotere cirkels rond je navel. Optimaal verstevigend resultaat scoor je met een specifiek huidverstevigend bodyproduct, zoals Kneipp Beautiful Shape Verstevigende Body Lotion €9,99, en Nivea Verstevigende Body Crème, €9,49. Een vrij nieuwe trend zijn de ‘patches’, vliesachtig materiaal dat je op je huid plakt en dat is doordrenkt met een werkzame stof. Op deze manier worden de werkstoffen langdurig aan de huid afgegeven. Collistar Patch Treatment Reshaping, speciaal voor het remodelleren van heupen en buik, gebruik je twee keer per week. Acht uur lang geven de patches hun effectieve werkstoffen af (€44,95 – 8 patches).

Getty Images

Onderhuidse scheurtjes

Als je dikker wordt, komt het onder-huidse bindweefsel onder spanning te staan. Wordt die spanning te groot dan kunnen er scheurtjes ontstaan, die zichtbaar worden als parelmoerwitte, beetje zigzaggende strepen. Omdat je buik tijdens de zwangerschap flink wordt opgerekt, zie je striae vaak vooral daar. Maar ook dijen en borsten blijven niet altijd gevrijwaard van striae. Het goede nieuws is dat het niet pijnlijk is en compleet onschuldig. Het slechte nieuws is dat er vrij weinig aan te doen valt. Hoewel je die scheurtjes wel enigszins kunt voorkomen. Door dagelijks met een intensief voedende antistriae-crème te masseren, houd je je huid soepel en elastisch, waardoor de kans op nieuwe scheurtjes kleiner wordt. Vichy Complete Action Anti-Stretch Cream, €29,30.

In de put

Zo’n 90% van alle vrouwen heeft min of meer last van cellulitis. Als je ouder wordt ben je helemaal snel de klos. In de overgang leggen de oestrogenen het loodje, waardoor je huid dunner, droger en slapper wordt. Ook het bindweefsel boet in wat elasticiteit betreft. Afvalstoffen, vocht en vet worden minder goed afgevoerd. Voilà: de voedingsbodem voor cellulitis. Door de dunner wordende huid zijn de putten en bobbels ook eerder zichtbaar. Cellulitis ontstaat wanneer vetcellen vet gaan opslaan en daardoor gaan uitzetten. Bloedvaatjes en lymfevaten kunnen hierdoor in de knel komen, waardoor afvalstoffen niet goed meer worden afgevoerd. Omdat ze geen kant op kunnen, gaan ze zich ophopen en vormen onderhuidse putten en bobbels. ­Cellulitis nestelt zich zonder aanzien des persoons op benen, billen en ook op buik en bovenarmen. Jong, oud, dik, dun, iedereen kan last van cellulitis krijgen. Maar als je ouder en/of dik bent, is die kans wel een stuk groter. Overigens treft dit alleen vrouwen. Een man met cellulitis zul je niet tegenkomen.

Het anticellulitisplan

De putten zaten er niet in een week en zullen ook niet na een week verdwenen zijn. De strijd tegen cellulitis is er een van de lange adem, maar op den duur scoor je zeker resultaat. Als je dat voor ogen houdt, is volhouden een stuk makkelijker.

  • Veel beweging is het belangrijkste. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd, wat zorgt voor een betere en snellere afvoer van afvalstoffen. Door veel te bewegen maak je ook meer spierweefsel en minder vetweefsel aan.
  • Drink veel water, kruidenthee en dergelijke. De vochtafdrijvende werking van tomatensap en brandnetelthee schijnt ook goed te zijn.
  • Probeer zo min mogelijk dierlijke vetten, meelspijzen, zout, suikers en alcohol te nuttigen. Verse groente, fruit, kip, verse vis en volkoren­producten zijn een beter alternatief.
  • Smeer dagelijks met een anticellulitiscrème. Het blijkt dat die werkelijk een iets huidverstevigende werking heeft. Geef jezelf hierbij een bindweefselmassage door met je knokkels stevig over je benen te masseren. Liefst in de richting van het hart, dat is goed voor de bloedsomloop. Clarins Body Fit Expert Minceur Anti-Capitons, €55.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine