Is het ongezond om met je benen over elkaar te zitten?

Krijg je spataderen door met gekruiste benen te zitten?

gekruiste benen
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het ongezond om met je benen over elkaar te zitten?

Veel mensen - vooral vrouwen - vinden het fijn om met de benen over elkaar te zitten. Maar hoe gezond is dit eigenlijk voor je lichaam, aangezien bloedvaten en zenuwen op dat moment afgeknepen worden? Krijg je er spataderen van, of andere gezondheidsproblemen?

Rugklachten

Je hebt door met gekruiste benen te zitten meer kans om rugklachten te krijgen. De spanning tussen het heiligbeen en dijbeen kan hier namelijk door toenemen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hierdoor kun je last krijgen van het SI-gewricht. Deze 'heiligbeengewrichten' bevinden zich links en rechts van het midden in de onderrug. Heb je snel last van pijn in je onderrug? Wissel dan regelmatig van houding, of liever nog: blijf met beide benen op de grond zitten.

Spataderen

Een vraag die veel mensen bezighoudt, is hoe dat zit met spataderen. Krijg je echt spataderen door met je benen over elkaar te zitten? Dat is niet duidelijk met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Het verband tussen die twee is nooit onderzocht, volgens hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (Erasmus MC), die betrokken is bij een studie naar spataderbehandeling. Het is wel bekend dat je spataderen kunt krijgen door langdurig staan. Dat komt doordat die houding de doorbloeding ook verslechtert, legt Nijsten uit aan de Volkskrant. 'De kuitspier is de belangrijkste spier voor het terugpompen van het bloed naar het hart, dat is eigenlijk het hart van je benen. Als je stilstaat, is die spier veel minder actief.'

Hoge bloeddruk

Ook blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Istanboel dat je bloeddruk tijdelijk stijgt als je met je benen over elkaar zit. Zodra je je benen weer van elkaar haalt, verandert dit weer. Een tijdelijk hoge(re) bloeddruk kan geen kwaad, maar wel als je te vaak en te lang in deze houding zit.

Kortom: ook al voelt het soms even fijn om met je benen over elkaar te zitten, is het niet per se een gezonde houding. Blijf dus niet urenlang in deze positie zitten - als je dat al vol kunt houden - maar wissel regelmatig af. Op die manier kun je best af en toe met gekruiste benen zitten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Volkskrant
  • MAX Vandaag