Spataderen voorkomen: 11 tips

Over bewegen, hoge hakken en te lang staan

Spataderen zijn blauwe, ontsierende en kronkelende aderen op de benen. Geen wonder dat ze veel vrouwen een doorn in het oog zijn. Wij selecteerden elf tips om te voorkomen dat u ze krijgt of in ieder geval te zorgen dat het probleem niet verergert.

Spataderen zijn niet alleen niet mooi, maar ze kunnen ook behoorlijk pijnlijk zijn. Alle reden dus om te voorkomen dat u ze krijgt. Met enkele simpele aanpassingen in uw dagelijkse routine kunt u het risico erop behoorlijk terugdringen.

1. Beweeg!
Een van de belangrijkste remedies tegen spataderen is beweging. Fietsen, wandelen, joggen en zwemmen zijn uitstekende manieren om de vorming van spataderen tegen te gaan. Doe vooral regelmatig aan vormen van cardiotraining die uw beenspieren en kuitspieren onder handen nemen. Bij deze bewegingsvormen trekken de beenspieren samen en masseren ze de aderen. Het bloed wordt door beweging voorzien van zuurstof en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Heeft u al last van spataderen? Probeer krachttraining met de benen dan te vermijden. Onderzoek toont aan dat zware krachttraining bijdraagt aan het ontstaan ervan.

2. Let op uw kleding
Draag geen nauwe, strakke en klemmende kleding. Kleding moet wijd vallen, zacht zijn en contant ventileren. Als u lijdt aan spataderen of als u er aanleg voor heeft, dan doet u er goed aan strakke kleding te vermijden omdat ze de bloedsomloop kunnen bemoeilijken.

3. Pas uw schoeisel aan
Wanneer u aanleg voor spataderen heeft, is het verstandig uw schoeisel aan te passen. Torenhoge naaldhakken zijn geen goed idee. Wilt u perse hoge hakken dragen? Draag ze dan niet vaker dan 2 à 3 keer per week en draag op de overige dagen comfortabele schoenen.

4. Eet gezond
Een gezonde, gevarieerde voeding is natuurlijk altijd een goed idee. Vers fruit, vezels en voldoende rauwkost. Niet roken, wees matig met alcohol en koffie. Dit alles komt uw bloedsomloop ten goede.

5. Leg uw benen hoger
Toe aan rust? Leg u benen dan wat hoger als u gaat zitten of liggen. Het bloed wil zich op het laagste punt verzamelen en oefent daardoor grote druk op uw benen uit. Zo kunnen gemakkelijk stuwingen ontstaan. Zorg dat uw benen iets hoger liggen wanneer u gaat slapen, door het voeteneind bij te stellen. Heeft u geen verstelbaar voeteneinde? Leg dan een extra kussen onder uw voeten.

6. Let op uw gewicht
Overgewicht geeft spataderen meer kans. Bij mensen met overgewicht kan door toename van de druk in de buik het bloed minder goed van de benen richting het hart worden teruggevoerd. Het bloed in de benen wordt gestuwd en er kan verwijding van de aders optreden waardoor spataderen ontstaan. Dit kan weer leiden tot vocht in de benen en daarmee tot zuurstoftekort in de huid. Uiteindelijk kunnen zo hardnekkige wonden aan de onderbenen ontstaan, een zogenoemd 'open been'. Afvallen bij overgewicht vermindert de kans op spataderen aanzienlijk. Overgewicht brengt natuurlijk sowieso de nodige risico’s met zich mee. 

7. Pas uw douchegewoontes aan
Koud douchen bevordert de elasticiteit van uw bloedvaten. Geen zin om koud te douchen? Spoel dan na het douchen of baden de voeten en benen in ieder geval af met koud water. Spoel altijd van de voeten naar boven toe.

8. Voorkom staan én zitten
Heeft u een staand beroep, ga dan toch regelmatig even zitten. Probeer ook regelmatig de kuitspieren aan te spannen en weer los te laten. Heeft u een zittend beroep ga dan regelmatig even lopen en als dit mogelijk is, leg uw benen dan even hoog. De zwaartekracht belast uw aderen extra intensief als u langdurig staat of zit. Moet u toch lang staan en heeft u aanleg om spataderen te krijgen? Dan is het verstandig om uit voorzorg steunkousen te dragen. Vraag hierbij uw huisarts om advies. Elastische compressiekousen of steunkousen kunnen uitkomst bieden bij staand of zittend werk. Zwachtelen oftewel compressietherapie werkt soms nog beter dan steunkousen om tegendruk te verlenen en spataderen te voorkomen.

9. Til niet te zwaar
Til niet te zwaar. Dit zet de aderen extra onder druk, waardoor ze verder kunnen uitzetten.

10. Reis met beleid
Probeer bij een lange autorit om het uur te stoppen om enkele minuten te wandelen. Ook bij lange bus- of vliegreizen is het verstandig te zorgen voor regelmatige beweging.

11. Masseer uzelf
Masseer uw benen regelmatig. Begin onderaan en werk dan naar boven toe. Massage heeft een gunstige invloed op de bloedcirculatie bij zware, vermoeide benen, ontsierende aderen en koude voeten. U kunt voor zo’n beenmassage normale massageolie gebruiken. Daarnaast zijn er bij drogisterij en apotheek producten verkrijgbaar die een gunstige invloed op de bloedsomloop kunnen hebben. Onder andere aan paardekastanje, toverhazelaar en jojoba wordt een positieve werking op de bloedcirculatie toegeschreven.

Trefwoorden: