PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Belastingkorting voor gescheiden ouders

Een grotere groep gescheiden ouders heeft recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland.

In deze zaak ging het om gescheiden ouders die een co-ouderschap hadden. De ene week woonde het kind bij de moeder, de andere week bij de vader. De vader eiste recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting, dat is een bedrag dat afgetrokken wordt van de te betalen inkomstenbelasting. De belastingdienst had dat geweigerd, omdat een kind moet zijn ingeschreven op het adres van de ouder. Voor co-ouders is er een uitzondering omdat het niet mogelijk is een kind op twee adressen in te schrijven. Na een arrest van de Hoge Raad gold de regel dat een kind minstens drie hele dagen per week bij de ene ouder en drie dagen per week bij de andere ouder moet wonen.

Hele week

Een kind dat de ene week bij de ene ouder woont, en de volgende week bij de andere ouder, valt niet onder deze uitzondering. De rechtbank Gelderland ziet dat toch anders. Volgens deze rechtbank betekent het arrest van de Hoge Raad dat een kind ongeveer even veel tijd bij beide ouders moet doorbrengen. Er is weinig verschil tussen de situatie waarin een kind per week wisselt en de situatie waarin een kind per halve week wisselt. Zo'n klein verschil kan geen reden zijn om de  inkomensafhankelijke combinatiekorting te weigeren.

Bron: www.fiscalert.nl

Reactie toevoegen