Hoe maak ik bezwaar tegen mijn aanslag inkomstenbelasting?

Getty Images

Onlangs heb ik zowel mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 als mijn definitieve aanslag 2017 ontvangen. Nu ontdekte ik dat ik in beide jaren een belangrijke aftrekpost ben vergeten. Hoe maak ik bezwaar tegen deze aanslagen?

Dit kunt u doen op de volgende manieren:

U heeft uw (online) aangifte verstuurd en een voorlopige aanslag ontvangen
Tegen een voorlopige aanslag kunt u geen bezwaar aantekenen. Uiteraard kunt u wel iets ondernemen. Open in dat geval uw aangifte en wijzig uw gegevens. Vervolgens stuurt uw aangifte opnieuw in. Nadat de belastingdienst uw aangifte heeft behandeld, ontvangt u een nieuwe voorlopige aanslag.

U heeft uw (online) aangifte verstuurd en een definitieve aanslag ontvangen
U kunt in dat geval twee dingen doen:
1.    Open uw aangifte, wijzig uw gegevens en verstuur uw aangifte opnieuw.
2.    U maakt bezwaar tegen de aanslag met een bezwaarformulier of een door u zelf geschreven brief. Wij hebben een voorbeeldbrief.

Doet u opnieuw (online) aangifte nadat u een definitieve aanslag heeft ontvangen, dan is dat namelijk hetzelfde als bezwaar maken tegen de definitieve aanslag. Nadat de belastingdienst uw nieuwe aangifte of bezwaar heeft behandeld, ontvangt u een bericht waarin staat of zij uw aanslag aanpassen met uw nieuwe gegevens of niet. U ontvangt dit bericht zowel digitaal in uw berichtenbox als op papier. Denk eraan dat u ook uitstel van betaling vraagt.

Let op: Uw nieuwe (online) aangifte of bezwaar tegen de definitieve aanslag moet de belastingdienst binnen zes weken na de datum van de aanslag hebben ontvangen. Als u deze termijn overschrijdt  dan behandelt de belastingdienst deze niet als bezwaar maar als een verzoek om ambtshalve vermindering.

N.B. In het geval dat u een definitieve aanslag heeft ontvangen na een correctiebrief, dan moet u bezwaar maken en kunt u dus niet volstaan met opnieuw (online) aangifte doen.

Nicole Goud
Getty Images
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).
Auteur