PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Schenken vrij van belasting

Vraag van de week

Ik heb vlak voordat mijn moeder overleed een schenking van haar ontvangen, is dit nu een schenking of een erfenis?

Waar u op doelt is de 180-dagen regeling. Deze regeling bepaalt dat wanneer u een schenking hebt ontvangen binnen 180 dagen voordat de schenker overlijdt, deze schenking deel uitmaakt van de erfenis die u van de schenker/erflater ontvangt. De schenking van uw moeder wordt daardoor opgeteld bij de erfenis en telt mee bij de berekening van de verschuldigde erfbelasting. De regeling is ook bedoeld om te voorkomen dat er vlak voor het overlijden nog snel geschonken wordt om erfbelasting te voorkomen.

Vreemd genoeg bestaat er op de 180-dagen regeling een belangrijke uitzondering. Hebt u van uw moeder namelijk niet het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling gekregen, maar een bedrag ter grootte van de eenmalig verhoogde of extra verhoogde vrijstelling, dan is daarop de 180-dagen regeling niet van toepassing. Deze eenmalige verhoogde vrijstelling bedraagt in 2016 € 25.449 in 2016 (€ 25.526 in 2017) of € 53.016 (€ 53.176 in 2017). De extra verhoogde eenmalig vrijstelling is bedoeld voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning of aflossing (rest) schuld eigen woning, of voor een opleiding die opleidt tot een beroep en tenminste € 20.000 per jaar kost. Naar verwachting is de uitzondering op de 180-dagen regeling ook van toepassing op de vrijstelling van € 100.000 die volgend jaar geldt voor schenkingen tot € 100.000 en die bedoeld zijn voor de eigen woning van ontvangers tussen de 18 en 40 jaar oud, ongeacht de relatie tot de schenker.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.
 

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Anduril (niet gecontroleerd) op di, 6-12-2016 - 20:51

Geschonken is geschonken en als je dat niet aan de grote klok hangt dan kraait er geen haan naar.
Zowel schenk- als erfbelasting is middeleeuws. Ophouden met die onzin.

Door Jessica (niet gecontroleerd) op di, 6-12-2016 - 16:51

Die hele schenk- en erfbelasting zou z.s.m. moeten worden afgeschaft. Het wordt niet voor niets ook wel lijkbelasting genoemd. Betalen over geld dat van de een naar de ander gaat, terwijl het nota bene al netto overgehouden geld is (er is al belasting over betaald).
Alleen VNL pleit in haar verkiezingsprogramma voor afschaffing; geen enkele andere partij heeft dit opgepakt. Tja Haagse witte boorden criminaliteit is dit stelletje graaiers niet vreemd.

Door M Wooning (niet gecontroleerd) op di, 6-12-2016 - 13:48

Maar de extra eenmalige verhoging geld tot 40 jaar! Aan kinderen, die regel zie ik niet staan