AFM heeft zorgen over lage rente

Getty Images

Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de historische lage rente. Dat blijkt uit de meerjarenagenda van de AFM die de toezichthouder vandaag presenteert.

De lage rente zorgt ervoor dat huizenbezitters te veel gaan lenen en te veel risico's nemen om rendement te maken, aldus de AFM. Van Vroonhoven, topvrouw bij de AFM, zegt in het Financieel Dagblad een ''risico van zeepbellen'' te zien.

Ze wil dat mensen beter en duidelijker worden geïnformeerd over hun financiële planning en over de risico's van bijvoorbeeld een te hoge hypotheek. Van Vroonhoven wil ook dat mensen meer eigen geld moeten inbrengen als ze een lening voor een woning willen afsluiten.

Pensioenen
Daarnaast, beseffen mensen volgens Van Vroonhoven niet genoeg dat de hoogte van hun pensioen niet gegarandeerd is. Pensioenfondsen maken door de lage rente niet genoeg rendement op hun beleggingen. Het ambtenaren-pensioenfonds ABP zal daarom de pensioenen van hun leden niet meer verhogen. Daardoor stijgen de pensioenen minder dan de inflatie.
Ook zijn er veel ondernemers die de rentederivaten hebben gekocht bij het afsluiten van een lening, om risico's van een hoge rente af te dekken. Ondernemers die hun lening willen beëndigen leiden door de flink gedaalde rente grote verliezen.

Beleggingen
Een ander effect van de lage rente is dat de populariteit van beleggingsprojecten groeit. Mensen zoeken andere bestemmingen voor hun geld nu de rente op spaarrekeningen zo laag is. Dat kan slecht uitpakken voor de consument: het is vaak onduidelijk wat het beleggingsproject precies inhoudt en welke risico's hierbij betrokken zijn.

ABN-Amro topman Gerrit Zalm waarschuwde al voor de risico's van de verder dalende rente. Volgens Zalm moet de Europese Centrale Bank de rente niet verder verlagen. ''Als je pensioenpremies moet verhogen en uitkeringen moet korten en de winstgevendheid van banken onder druk zet, kun je je afvragen of je de economie nog aan het stimuleren bent.

Nog geen risico
De ING en de Rabobank zien deze risico's nog niet terug. De ING constateert zelf dat mensen in januari meer zijn gaan sparen. Wel zien zij in dat de lage rente in de toekomst veel problemen kan geven.

Special pensioen
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de pensioenen? Via onze special blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Auteur 
  • Herwin Kieft
Bron 
  • NOS