'De pensioenen gaan omlaag'

Getty Images

De actuele dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland is nu zo laag, dat het vrijwel onvermijdelijk is dat de pensioenen de komende tien jaar gekort zullen gaan worden.

Gevarenzone

Dat blijkt uit een berekening van RTL Z. De actuele dekkingsgraad zakte de afgelopen week bij de grote pensioenfondsen onder de 90 procent, de 'gevarenzone'. Gemiddeld verloren de pensioenfondsen dit jaar al 9 tot 10 procent van hun dekkingsgraad.

Hierdoor zakken de pensioenfondsen onder het niveau waarbij korten op de pensioen onvermijdelijk lijkt. Volgens RTL Z is de actuele dekkingsgraad van het ABP nu 87 procent. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn ligt deze op 86 procent en bij metaalfonds PME op 88 procent.

Verlaging van 3 procent

Als de pensioenfondsen moeten korten, mogen ze dat uitsmeren over de komende tien jaar. Zakt de dekkingsgraad onder de kritische grens, dan moeten de pensioenen met 3 procent worden verlaagd volgens RTL Z. Dat betekent dat er ieder jaar 0,3 procent op de pensioenen wordt gekort.

Grote boosdoener bij de pensioenfondsen is de rekenrente, die nu nog slechts 1,35 procent bedraagt. Een jaar geleden was de rente nog 1,75 procent, toen al historisch laag. Een andere oorzaak van de dalende dekkingsgraad is de onrust op de aandelenmarkten met de koersdaling als gevolg.

Bron: RTL-Z

Auteur 
  • Nico van Scheijndel, Yannick La Gordt Dillié