Amerikanen kunnen niet beleggen bij ING

Getty Images

De ING Bank mag de beleggingsrekening opzeggen van een man die in Nederland woont en zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit heeft. Dit is geen discriminatie op grond van nationaliteit.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens. De man was naar het College gestapt omdat hij zich gediscrimineerd voelde nadat de ING Bank zijn beleggingsrekening had opgezegd.

De ING verweerde zich door te stellen dat zij geen beleggingsdiensten meer aanbiedt aan Amerikaanse staatsburgers vanwege de Amerikaanse wetten. De ING heeft ervoor gekozen een Europese bank te zijn en niet ook een Amerikaanse bank. Daarom staat de bank in de VS niet geregistreerd als ‘broker dealer’. Het gevolg daarvan is dat de ING het risico loopt op een flinke boete als een Amerikaanse rekeninghouder in de VS is en daar online aandelen koopt of verkoopt via zijn ING-rekening. Dat was voor de ING reden om de beleggingsrekening op te zeggen.

Het College gaf de bank gelijk. Weliswaar maakt ING onderscheid op basis van nationaliteit, maar dat is niet verboden als een wet tot dit onderscheid dwingt. Dat is hier het geval omdat de Amerikaanse wetten in dit geval doorwerken tot in Nederland.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Geld & Recht