Geen vermogen en toch beleggen

Getty Images

Je hebt geen vermogen nodig om 'naar de beurs' te gaan. Vanaf een per tientjes maand kan je ook periodiek beleggen.

Perodiek beleggen

Natuurlijk heeft niet iedereen duizenden euro's beschikbaar om te beleggen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je alleen maar kunt sparen. Veel banken en brokers bieden ook 'periodiek beleggen' aan, vaak al vanaf een paar tientjes per maand. Jegeld gaat dan niet naar een spaarrekening: je belegt in een fonds. Hoe deze fondsen zijn samengesteld is verschillend. Grofweg kan je een onderscheid maken tussen beleggings- en indexfondsen. Een beleggingsfonds stopt het geld van de deelnemers in aandelen en/of obligaties en beheert het vermogen actief: er wordt gehandeld.

Indexfondsen

Een indexfonds (of tracker) probeert hetzelfde rendement te halen als een beursindex, bijvoorbeeld de AEX. Dat doen ze door het fonds net zo op te bouwen als de index en beheert het vermogen daarna passief. Het groot voordeel van indexfondsen zijn de lagere kosten: een half tot 1 procent. Beleggingsfondsen rekenen vaak meer dan 2 procent. Een nadeel van indexfondsen is dat je de beurs nooit 'verslaat': een hoger rendement dan de beurs zal je niet halen. Bij beleggingsfondsen kan dat wel.

Hoog rendement

Een voordeel van periodiek beleggen is dat je een grote tegenvaller voorkomt. Wie in één keer met een groot vermogen op de beurs stapt kan een hoog rendement halen, maar ook flink geld verliezen. Door steeds met kleine beetjes naar de beurs te gaan beperk je het rendement, maar smeer je dat risico ook uit. Welk fonds het beste bij je past hangt af van je risicoprofiel en welke thema’s jij wilt investeren. Ontdek wat bij je past via een fondsenfilter.

Auteur 
  • Webredactie