Grote verschillen rendementen vermogensbeheerders

Verschil kan oplopen tot 28%

Getty Images

De netto rendementen van vermogensbeheerders en banken verschillen enorm.  Bij een vermogen van 100.000 euro kan het verschil oplopen tot 28.000 euro meer of minder op de beleggingsrekening.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl.
De verschillen in rendementen van vermogensbeheerders in 2012 zijn groot. In een risicovol (offensief) profiel is het verschil tussen het hoogste rendement van Alex en het laagste rendement van Wijs & Van Oostveen ruim 28%. “De behaalde resultaten geven een indicatie van het succes van het beleggingsbeleid. Ons onderzoek bevestigt dat het echt loont om kritisch te kijken naar de prestaties van beheerders.”, aldus Bart Spronk managing partner van beleggingsmatch. Bij minder risicovolle beleggers zijn de verschillen weliswaar kleiner, maar lopen ze ook snel op richting 10% tussen bijvoorbeeld Alex en Rabobank.

Onduidelijke kosten
Nederland telt naast de bekende banken ongeveer 200 vermogensbeheerders. Beleggingsmatch onderzocht de rendementen van 15 grote beheerders waaronder ABN Amro, ING, Rabobank en Alex. Er is gekeken naar gerealiseerde netto rendementen over 2012 en over een periode van 3 en 5 jaar voor een defensief, gemiddeld en offensief profiel. Bij vermogensbeheerders die alleen een bruto rendement rapporteren zijn de kosten in mindering gebracht op het rendement. “Informatie over rendementen is vaak lastig te vinden en te vergelijken. Wij zijn beleggingsmatch gestart om consumenten inzicht te geven in alle aspecten van een beleggingsdienstverlening, zodat ze kunnen zien wat het oplevert én wat het kost. Zo kunnen beleggers een goede keuze maken”, aldus Spronk's collega Stephan Freelink

Verdeling
Uit de vergelijking blijkt dat de beleggingsstrategie doorslaggevend is. De beheerders die 2012 volledig in aandelen hebben belegd, scoorden beter dan de fondsen die voor meer spreiding kozen met onder andere obligaties. Beleggingsmatch wijst er wel op dat het belangrijk is om naar de resultaten over meerdere jaren te kijken en rekening te houden met het verschil in risico.

Beleggingsmatch.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite en geeft inzicht in alle aspecten van de beleggingsdienstverleningen van banken, vermogensbeheerders en brokers. Op basis van het inlegbedrag berekent beleggingsmatch de totale kosten en het netto rendement uit. Bovendien vergelijkt de site het beleggingsbeleid, risico’s en de service.

Auteur 
  • Erik Bogaards