Ik wil iets anders met mijn spaargeld… maar wat?

Getty Images

Even geen vertrouwen meer in de bank en de beurs? Dit zijn tips voor mooie, lekkere en goede andere beleggingen.

Wijn

Chateau Mouton Rothschild
Gekocht in 2000 voor €135. Geveild in 2008 voor €8160.

Hoe werkt het?
Er zijn verschillende ‘wijnfondsen’: u belegt dan in (grotere) wijnhuizen. Wie echt flessen exclusieve wijn wil kopen, kan terecht bij de betere slijter en op internet, bijvoorbeeld bij Fine+Rare Wines: www.frw.co.uk

Wat levert het op?
Een mooie fles en een sterk verhaal voor uw familie en vrienden. Volgens kenners is de kans op een leuk rendement in het topsegment het grootst. Mocht het toch tegenvallen, dan kunt u altijd nog genieten van een lekker wijntje.

Wat zijn de risico’s?
Die zijn groot. Wijn is een delicaat product en er kan bij het bewaren veel mis gaan. De verkoop loopt meestal via een veiling. Onder meer bij Christie’s, Sotheby’s en op www.winefields.nl Deze veilingen rekenen een flinke commissie.

Vermogensbelasting?
Alleen als de fiscus het “hoofdzakelijk als belegging” beschouwt.

Meer weten?
Als u van plan bent te beleggen in een wijnfonds, controleer dan eerst of deze is aangemeld bij de Autoriteit Financiële Markten: 0900-540 05 40 (€0,35 pg) of www.afm.nl

Goud

Gekocht in januari 2006 voor €451 per troy ounce (31,1 gram). Verkocht in januari 2016 voor
€1020 per troy ounce.

Hoe werkt het?
U kunt op de beurs beleggen in – de waarde van – goud, maar u kunt ook echt goud kopen. De baartjes zijn wereldwijd te koop bij 94 geaccrediteerde producenten. In Nederland is kon dat via de Hollandsche Bank Unie, maar inmiddels is dat niet meer mogelijk. Huidige aanbieders zijn onder meer Goldrepublic en AmsterdamGold.

Wat levert het op?
Goud spreekt aan, omdat het een gevoel van zekerheid geeft. Deze populariteit heeft voor een sterke ontwikkeling van de prijs gezorgd. Ook tweedehands goud uit ringen en sieraden (sloopgoud) heeft aan waarde gewonnen.

Wat zijn de risico’s?
Er wordt nogal driftig gespeculeerd met goud en goudprijzen. Dat betekent dat de koersen en de waarde kunnen schommelen. Bovendien is de waarde van goud gekoppeld aan de dollar. Dat kan de schommeling versterken en een deel van uw rendement teniet doen.

Vermogensbelasting?
Ja. Boven de €24.437 (per persoon, 2016) betaalt u 1,2 procent aan de fiscus.

Whisky

Capperdonich 1999
Gekocht in 2015 voor €60. Verkocht in 2016 voor €137

Hoe werkt het?
Handelen in exclusieve flessen whisky kan onder meer via de World Whisky Index: www.worldwhiskyindex.com. Dat is dus iets anders dan het beleggen in vaten whisky. Die handel was enige tijd geleden populair, maar bleek niet zo’n succes.

Wat levert het op?
Er zijn geen garanties, maar een rendement van meer dan 10 procent is mogelijk.

Wat zijn de risico’s?
De kans op bederf is beperkt, maar de verpakking kan wel beschadigingen oplopen. Dat beïnvloedt de waarde. En u moet natuurlijk net die ene ‘gek’ zien te vinden die een vermogen voor die ene fles wil betalen.

Vermogensbelasting?
Alleen als de fiscus het “hoofdzakelijk als belegging” beschouwt.

Goed doel

Geïnvesteerd in 2013: €200
Rendement: 1,55 procent per jaar.

Hoe werkt het?
U geeft uw geld niet aan een goed doel. In plaats daarvan leent u het uit aan een microkrediet verstrekker. Dat kan met een bedrag in één keer”, €200 of een tientje per maand. Het geld wordt uitgeleend aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De mensen daar gebruiken het geld om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Wat levert het op?
Als alles goed gaat krijgt u een bescheiden rendement van 1-2% Alhoewel, bescheiden: al snel twee keer meer dan wat u op een normale spaarrekening zou krijgen. Terwijl u zo ook nog iets goeds doet voor de wereld. Er is dus ook sociaal rendement.

Wat zijn de risico’s?
Het is een belegging: net als op de beurs kunt u in theorie uw geld kwijt raken. Bij verschillende aanbieders is dit echter tot op heden nog nooit gebeurd.

Vermogensbelasting?
Ja.

Meer weten?
Zie onder meer Oikocredit.nl of 030 234 10 69

[ITEMADVERTORIAL]

Kunst

Foto schilderij van Rineke Dijkstra
Gekocht in 2001 voor €225. Verkocht in 2002 voor €4500.

Hoe werkt het?
Kunst is in tal van galeries en op veilingen te koop. Maar het is vaak voordeliger om het direct bij de kunstenaar te kopen of in opdracht iets te laten maken. Schaf het aan, hang het aan de muur of zet het op de schoorsteen en wacht rustig af.

Wat levert het op?
U hebt iets moois in huis en dat is al waardevol genoeg. Wie geluk heeft, kan bij verkoop verdienen aan deze investering.

Wat zijn de risico’s?
Die zijn groot. Ten eerste moet u dure kunst extra verzekeren en ook aan de verkoop via een handelaar of veiling zijn kosten verbonden. Dat gaat allemaal van uw rendement af. De kans op een ‘klapper’ is klein.

Vermogensbelasting?
Alleen als de fiscus het “hoofdzakelijk als belegging” beschouwt.

Meer weten?
Informeer bij de grote veilinghuizen. Of ga in maart naar de Tefaf, de grote kunst- en antiekbeurs in Maastricht: www.tefaf.com

Advertisement

Auteur 
  • Erik Bogaards