Spreid je beleggingen

Janneke Willemse werd in 2018 gekozen tot beste beleggingsexpert van Nederland.

Getty Images

De rente op spaargeld is laag, dus iedereen roept: je moet gaan beleggen. Laat je daardoor niet gek maken”, zegt Janneke Willemse, in 2018 winnaar van de Gouden Stier voor de beste beleggingsexpert van Nederland. “Ga alleen beleggen als dat bij je past. Wie ’s nachts wakker ligt als de koersen dalen, kan misschien beter niet gaan beleggen.”

Bij beleggen is spreiding belangrijk. “Ga niet met al je geld beleggen, maar houd spaargeld op de bank”, adviseert Willemse. “En kies in je beleggingen ook voor spreiding. Niet alleen maar aandelen in één bedrijf, maar in meer bedrijven.” Willemse is financieel journalist - ze was hoofdredacteur van www.belegger.nl – en zelf een enthousiast belegger. 

Haar beleggingsportefeuille is voor iedereen zichtbaar op www.blondjesbeleggenbeter.nl. Ze haalt soms rendementen van meer dan 20 procent. Kan iedereen zelf beleggen? “Ik vind van wel, als je het leuk vindt om je te verdiepen in bedrijven waarin je aandelen wilt kopen.”

Wie daar niets voor voelt, kan terecht bij een beleggingsfonds. “Een beleggingsfonds zorgt zelf voor spreiding. De meeste spreiding vind je bij fondsen die wereldwijd beleggen.” Let dan wel ook op de kosten, adviseert Willemse. “Over het algemeen zijn de kosten het laagst bij fondsen die in een index beleggen.”

Beleggen moet je alleen doen met geld dat je kunt missen. “Met het geld dat je nodig hebt om van te leven, wil je geen risico’s lopen.” Het is verstandig om van tevoren te bedenken waar het geld voor bedoeld is. “Beleggen is voor de lange termijn. Als je geld nodig hebt om over een paar jaar je huis te verbouwen, is beleggen waarschijnlijk geen goed idee. 

Sterker nog, wie aandelen heeft en dat geld over vijf jaar nodig heeft, raad ik aan om nu al rustig te gaan afbouwen”, zegt Willemse. “Daarmee voorkom je dat de aandelen niets waard zijn op het moment dat je het geld nodig hebt.” 

Rustig afbouwen kan bijvoorbeeld door steeds op de eerste dag van een kwartaal een deel van de aandelen te verkopen en dit geld veilig op een spaarrekening te zetten. Beleggen met geld dat bestemd is voor kinderen of kleinkinderen vindt ze juist een goed idee. “Dat is echt beleggen voor de lange termijn.”

Auteur 
  • Tekst Wilma Hoeflaken | Portret A. Noorman
Bron 
  • Plus Magazine