Veel vrouwen missen zelfvertrouwen bij beleggen

Zelfverzekerde vrouwen
Getty Images

Vanwege de lage spaarrente kijken Nederlanders naar alternatieven voor de spaarrekening. 44 procent van de mensen die niet beleggen, overwegen nu om dit te gaan doen. Vrouwen zien daarbij meer hindernissen op hun pad dan mannen.

Dat blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. Zo geven ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen aan dat het hen ontbreekt aan zelfvertrouwen om te beleggen, terwijl dit voor slechts een kwart van de mannen geldt. Daarnaast zeggen ruim vier op de tien vrouwen dat zij deze  beslissing zo lastig vinden, dat ze er liever helemaal niet aan beginnen. Voor mannen geldt dit voor één op de drie. Ruim een derde van de vrouwen zegt zo'n besluit vanwege een gebrek aan kennis liever voor zich uit te schuiven. Bij mannen is dit een kwart. Relatief veel vrouwen (29 procent) geven bovendien aan nerveus te worden wanneer zij grote financiële beslissingen moeten nemen.

Risico's

Vrouwen en mannen schatten risico's ook anders in. Een kwart van de mannen vindt de kans gering dat zij hun belegde vermogen verliezen. Bij vrouwen is dit zestien procent. Er zijn ook meer mannen die vinden dat je met weinig kennis prima kunt beleggen. Daarentegen zijn er meer vrouwen dan mannen die sparen een goede manier vinden om vermogen op te bouwen.

Bron: ABN Amro

Auteur