Zorgen om beleggen zonder buffer

Een kwart van de Nederlanders belegt. Tien procent daarvan is daar onlangs mee begonnen. Van de mensen die minder dan tweeduizend euro spaargeld hebben, belegt een kwart. Het Nibud maakt zich zorgen om die laatste groep.

Dit meldt het Nibud in het rapport 'De coronacrisis en ons geld'. Opvallend veel mensen onder de 35 jaar zijn de afgelopen tijd gaan beleggen. Ook overweegt nog eens 13 procent van de mensen te gaan beleggen. Vooral de hogere inkomens beleggen, maar van alle beleggers heeft 18 procent een laag inkomen. Van de mensen die moeite hebben om rond te komen, belegt zelfs 22 procent. Het Nibud vindt dit zorgelijk. Het instituut benadrukt dat mensen die beleggen voldoende financiële buffer moeten hebben waar ze gemakkelijke bij kunnen.

Corona heeft voor het overgrote deel van de Nederlanders (63 procent) betrekkelijk weinig invloed gehad op de portemonnee. Deze 63 procent komt nu even moeilijk of makkelijk rond als voor de pandemie. Twintig procent komt nu moeilijker rond en 17 procent makkelijker. Een klein deel (31 procent) heeft het spaargeld zien groeien. Dat zijn vooral de hogere inkomens.

Bron: Nibud