Ontdek per fiets de veelzijdige natuur van de Vlaamse Kust

Getty Images

Houdt u van prachtige, glooiende landschappen, bossen, stranden en polders... fluitende vogels, de rust en schoonheid van het Vlaamse landschap? Dan zijn dit drie van de beste keuzes voor u!

Westkustfietsroute

Een fietstocht van 48,50 km langs adembenemende plekken! Het advies is om deze trip in twee dagen te ondernemen, want anders kunt u niet optimaal genieten van al het moois dat deze streek te bieden heeft.

Wat komt u zoal tegen tijdens deze reis? U rijdt bijvoorbeel door het Calmeynbos. Maurice Calmeyn startte in 1902-1903 met het aanplanten van 55 ha bos in de duinen van De Panne. Hij wilde hiermee aantonen dat het mogelijk was om dicht bij de zee bomen aan te planten. Dit heerlijke bos is vrij toegankelijk via de wandelpaden.

Getty Images

Een andere plek die u zult aandoen is Koolhofput Nieuwpoort. Deze diepe waterput van 10 ha is ontstaan door uitgraving van zand voor de aanleg van de A18 (Jabbeke-Veurne-Calais). Intussen is de Koolhofput een favoriete plek voor mens en dier geworden. Watervogels en vissen zijn er op hun gemak, vissers, wandelaars en natuurliefhebbers zijn er meer dan welkom. In het kader van de landinrichting werd de Koolhofput verder voorzien van observatiehutten, paaiplaatsen, een wandelpad en beplantingswerken. Ook de hengelsporters komen aan hun trekken met de aanleg van een hengelplatform en een parking. Vlakbij vindt u enkele oorlogsrestanten uit de Eerste Wereldoorlog.

Getty Images

Kunstencentrum Ten Bogaerde is een unieke plaats waar kunst, natuur en erfgoed samenvloeien in een oase van rust. Er vinden tijdelijke kunsttentoonstellingen plaats en in de tuin en op de eerste verdieping vindt u de vaste collectie kunstwerken van George Grard.  Met zijn authentieke decoratie is de binnenkoer van het klooster Ten Bogaerde een droomomgeving voor concerten, tentoonstellingen, recepties en lezingen. Een bezoek is volledig gratis!

U vindt hier alle informatie over deze route, inclusief mogelijkheden tot overnachting.

Fietsen tussen bos en polder

Met de fiets rijdt u 49,5 km lang door indrukwekkende natuurgebieden. Ook voor deze trip raden wij aan een hotelovernachtig te boeken, zodat u geen stop hoeft over te slaan.

De Duinbossen van De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is wel 152 hectare groot. U vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Bijzondere bewoners van de Duinbossen van De Haan zijn de beschermde rode bosmieren, die wel met 700.000 in één mierenhoop kunnen wonen!

Getty Images

Tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en het rustige polderdorpje Zuienkerke, ligt een eeuwenoud weidelandschap: de Uitkerkse Polder. Er zijn vele sloten en het gebied is bezaaid met tientallen veedrinkpoelen. Het vormt zodoende een oase van rust langs de drukke kustlijn. In de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels. Welk seizoen u ook komt, hier zult u versteld staan!

U komt ook even langs Lissewege, het 'witte dorp'. Lissewege is verkozen tot één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd. Het Lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht van dit authentiek sfeerdorpje. Beklim de 264 treden van de kerk uit de dertiende eeuw en geniet van een uniek panorama hoog boven de polders.

U vindt hier alle informatie over deze route, inclusief mogelijkheden tot overnachting.

Fietstocht Oostende

Dit is een fietstocht van 35 kilometer. Hij is te doen in één dag, maar als u het rustig aan wilt doen is een overnachtig ook hier aan te raden.

De Oosteroever is een minder bekende kant van Oostende, maar daarom niet minder mooi.  Via de gratis overzetboot is deze kant makkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Oostende. De Oosteroever is de ideale plek om te genieten van de natuur en uit te waaien. U kijkt er kilometers ver over zee en andere mooie vergezichten en je kan uren wandelen in de duinen. Enkele bekende landmarks op de Oosteroever zijn het Fort Napoleon en Lange Nelle, de vierde vuurtoren uit de Oostendse geschiedenis. U vindt er ook overblijfselen uit het oorlogsverleden van Oostende zoals de militaire constructie De Halve Maan en enkele bunkers. Een wandeling langs de Oosteroever biedt voor elk wat wils: rust en natuur, maar ook een stukje cultuur en geschiedenis.

De Spuikom is een kunstmatig gegraven bassin die in verbinding staat met een zeehaven. Vroeger waren spuikommen bedoeld om overtollig slib uit een havengeul te verwijderen, zonder hulp van baggerschepen. Bij hoogwater liet men de spuikom vollopen om dan bij laagwater de sluis tussen de havengeul en de spuikom te openen.  De Oostendse Spuikom werd aangelegd vanaf 1900, maar bij de eerste experimenten in 1912 ging het meteen fout. De stroming bleek te krachtig en veroorzaakte schade. In de Eerste Wereldoorlog werd de Spuikom vernield en nadien nooit opnieuw hersteld. 

Getty Images

Deze fietstocht voert u ook mee door de historische polders van Oostende. Deze zijn ontstaan in de zestiende eeuw, aan de vooravond van het Beleg van Oostende (1601–1604). De stad werd belegerd door de Spanjaarden. De geuzen sloegen een bres in de duinen (deze is nu de havengeul) en de zee drong het land binnen. Er ontstond een groot overstromingsgebied, doorkruist met smalle kreken. Oostende was zo een eiland geworden en een bijna onneembare vesting. Het gebied van de Zoutekreek en de Sluiskreek is een belangrijke broedplaats voor heel wat vogels: blauwborst, rietgors, rietzanger, kleine karekiet, kievit, grutto, roodborsttapuit. De omliggende polder bevat ‘oerwouden op kniehoogte’ met glasland dat naast een unieke fauna en flora ook een eeuwenoude reliëfstructuur heeft.

U vindt hier alle informatie over deze route, inclusief mogelijkheden tot overnachting.

Auteur