11 tips voor winkelen in de uitverkoop

Getty Images

In de uitverkoop kunt u mooie producten kopen voor minder geld dan gebruikelijk. Maar zijn al die aanbiedingen wel zo fantastisch als ze lijken? En hoe zorgt u ervoor dat u straks niet tegen een paar akelige miskopen aan zit te kijken? Met deze tips haalt u het beste uit de uitverkoop.

Zijn er manieren om al die aanbiedingen en unieke koopjes te weerstaan? Ja, maar u moet er wel wat moeite voor doen. PlusOnline verzamelde de beste tips van het Nibud en van consumentenpsycholoog Patrick Wessels. 

1. Check de prijzen

Het is een open deur, maar toch: check de aanbieding voor u iets koopt. Voor kleding kan dat wat lastiger zijn, maar voor zaken als televisies of computers kunt u onder meer kijken op Hardware.info. Deze website laat niet alleen de huidige prijzen zien, maar ook de prijsontwikkeling van de afgelopen maanden. Zo achterhaalt u eenvoudig of die aanbieding wel een echte aanbieding is. Realiseer u daarbij ook dat winkeliers voor de VAN/VOOR-aanbiedingen vaak gebruikmaken van adviesprijzen en dat zijn over het algemeen geen reële prijzen. 

2. Behoed u voor de impulsaankoop

Als u al weken verlekkerd naar een paar schoenen kijkt en die uiteindelijk in de uitverkoop koopt, is het waarschijnlijk geen impulsaankoop. Maar juist in de sale ligt de impulsaankoop op de loer: och, het is zó goedkoop en och, zo’n broek komt altijd van pas… Als u met dat soort gedachten in de rij voor de kassa staat, kunt u het item maar beter laten liggen. Toch gekocht, maar alsnog spijt? Breng het dan meteen terug. Anders verdwijnt die broek in de kast om er nooit meer uit te komen. 

3. Rood? Alarm!

Rood is de kleur van actie: u moet nú iets doen! Vandaar dus dat u tijdens de uitverkoop zoveel rood tegenkomt. Blijkbaar is het menselijk brein zo geprogrammeerd dat het meteen in actie komt als het deze kleur tegenkomt. En in de winkel betekent dat: kopen, nu! Realiseer u dus dat uw brein hier een loopje met u neemt en vraag u af of u dit item écht nodig hebt. 

4. Eet vóór u gaat winkelen

Boodschappen doen met een lege maag is een slecht idee, dat weten we wel. Maar volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels geldt dat ook voor shoppen met een lege maag. Honger zorgt ervoor dat het oergevoel het overneemt: u kunt niet meer goed nadenken en daardoor bent u onvoldoende in staat de juiste beslissingen te nemen. 

5. Zorg voor een stok achter de deur

Vertel van tevoren wat u gaat kopen en welk bedrag u daaraan gaat uitgeven. Als u dan toch met iets heel anders of met iets veel duurders thuiskomt, heeft u wel iets uit te leggen. Dat kan net die stok achter de deur zijn om dat duurdere paar schoenen toch maar te laten staan. 

6. Wacht nog even met passen

Twijfelt u heel erg over het item? Ga er dan in ieder geval niet mee naar het pashokje. Op het moment dat u iets daadwerkelijk aantrekt, vindt uw brein het al van u: de koop is dan al zo goed als gesloten. 

7. Berg u voor de overvolle winkel 

Overal mensen, lange rijen voor de kassa: dat moeten toch wel goede aanbiedingen zijn! Ten minste, dat is wat het brein er meteen van maakt. Een tweede bijna automatische gedachte is dat u er snel bij moet zijn. En daar komt dan nog bij dat die drukte ervoor zorgt dat u ongeduldig wordt en zich minder goed kunt concentreren. Een perfecte combinatie voor een impulsaankoop!

8. Ken de kracht van reclame

Of u dat nu wilt of niet: ook u wordt beïnvloed door reclames. Reclames zetten aan tot kopen, maar uiteindelijk bent u wel zelf de baas over uw portemonnee. U bent niet verplicht te doen wat al die reclames van u verlangen. 

9. Time-out

Weet u het niet helemaal zeker? Neem dan sowieso een time-out: verlaat de winkel, ga online iets anders doen. Stel uzelf ondertussen de vraag of u dat item echt nodig heeft, vindt u dit over een maand nog steeds de moeite waard? 

10. Houd een wensenlijstje bij

Net als het boodschappenbriefje u in de supermarkt behoedt voor te veel boodschappen, kan een wensenlijstje dat doen tijdens het shoppen. Houd voor uzelf bij wat u graag zou willen hebben en houd u tijdens het winkelen aan dat lijstje. Dat kan heel wat miskopen voorkomen. 

11. Bepaal uw budget

Hoeveel wilt u uitgeven, hoeveel kunt u uitgeven? Bepaal een budget voor het winkelen en houd u daar ook aan. Als u dat veel moeite kost, kan het ook helpen uw pinpas thuis te laten en uw budget in contant geld mee te nemen: op is dan ook echt op. 

Auteur