35 tips: hoeveel gaat u besparen in 2013?

35 tips met honderden euro’s voordeel

De koopkrachtplaatjes voor de komende jaren liegen er niet om: de meeste mensen moeten de broekriem aanhalen. Maar er is meer mogelijk dan u denkt. Bij elkaar opgeteld zijn de adviezen in het volgende artikel goed voor meer dan €10.000.

Financiën

Tip 1: Zorg voor overzicht
Stel een maandoverzicht van inkomsten en uitgaven op. Maak daarbij een schatting van het budget voor boodschappen, bijvoorbeeld €300 voor één persoon of €400 voor twee personen. Reken uit wat u in theorie zou overhouden en zet dat bedrag aan het begin van de maand op de spaarrekening, met als uitgangspunt: betaal eerst uzelf. Door aan het begin van de maand te sparen, houdt u meer over. Levert op: €600 tot €1200 per jaar.

Tip 2: Kies de hoogste spaarrente
U hebt waarschijnlijk niet een spaarrekening met de hoogste rente. Veel spaarders ‘slapen’ en banken weten dat. Ze verlagen de spaarrente stapje voor stapje. Word wakker en ga eens op zoek naar een andere spaarrekening, bijvoorbeeld op www.geldenrecht.nl (>Sparen: De hoogste rente). Een half tot een heel procent hogere rente is mogelijk, en bij een gemiddelde buffer van €20.000 per persoon levert dat €100 tot €200 per jaar op. Let er op dat u een bank kiest die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt: De Nederlandsche Bank garandeert dan een tegoed tot €100.000 als de bank zijn verplichtingen niet kan nakomen.

Tip 3: Mis geen inkomen

Via www.rechtopgeld.nl kunt u uitzoeken of er toeslagen zijn waar u recht op hebt. Als er belasting betaald moet worden weet de fiscus u te vinden, maar wanneer u recht hebt op toeslag moet u daar zelf achteraan. Op deze website geeft u anoniem antwoord op een aantal vragen en dan komt er een lijstje tevoorschijn met regelingen waar u mogelijk recht op hebt. De opbrengst is helemaal afhankelijk van de situatie: tussen niks en heel veel.

Tip 4: Controleer de autoverzekering...
In Nederland gaat zo’n 4,7 miljard euro om in autoverzekeringen. Uit een onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond blijkt dat de premies van autoverzekeringen enorm uiteenlopen. De duurste WA-verzekering kost 2,6 keer meer dan de goedkoopste. Overstappen kan een besparing opleveren van €100 tot €300 per jaar. Op Geld & Recht hebben we ook een vergelijkingsmodule.

Tip 5: ...en vergeet de opstalverzekering niet

Een jaarlijkse check van verzekeringen is sowieso aan te raden. Een inboedel- of opstalverzekering bijvoorbeeld wordt meestal automatisch elk jaar verlengd. Maar nadat de eerste looptijd (meestal één tot vijf jaar) is verstreken, kunt u elk moment opzeggen met een opzegtermijn van één maand. De duurste opstalverzekeringen met vergelijkbare dekking kosten tot drie keer meer dan de voordeligste. Besparing: €50 tot €150 per jaar.

Tip 6: Los een kleine hypotheek af
Hebt u een kleine hypotheek (van minder dan 10 procent van de WOZ-waarde) op uw huis, dan is de renteaftrek niet meer de moeite waard. Als u niet van plan bent in een duurder huis te gaan wonen of te verbouwen, kunt u veel besparen door deze hypotheek af te lossen. Het gevolg is dat u geen eigenwoningforfait meer bij uw inkomen hoeft op te tellen, dus u betaalt minder belasting. Bereken uw besparing op www.berekenhet.nl. Levert tussen de €50 en €500 per jaar op.

Boodschappen

Tip 7: Drink goedkope troost
Neem uw koffiekeuze eens onder de loep. De voordeligste zelfgemaakte cappuccino krijgt u door koffie te maken met Paco-koffie (€0,69/250 gram; kwam ooit als beste uit een blinde smaaktest) en zelf opgeschuimde halfvolle melk: kosten 5,2 cent per kopje. Dat is tien keer voordeliger dan de duurste variant met Illy-capsules en speciale schuimmelk. Twee personen die drie kopjes per dag drinken, besparen in dit voorbeeld ruim €1000 per jaar.

Tip 8: Betaal contant
Uit onderzoek blijkt dat mensen die contant betalen beter opletten, beter onthouden wat ze betalen, en minder uitgeven omdat ze echt pijn in de portemonnee voelen. Slimme bespaarders zweren bij een vast bedrag per week cash in de portemonnee. Het is overzichtelijk en het zorgt voor een automatische rem op de uitgaven als de hoeveelheid geld snel slinkt. Scheelt al gauw één of twee tientjes per week, dus €500 tot €1000 per jaar.

Tip 9: Ren aanbiedingen wel/niet achterna
Veel mensen denken dat ze goedkoper uit zijn door eerst producten en prijzen te vergelijken, en dan naar die winkel te gaan met de laagste prijs. Maar het bezoeken van meerdere supermarkten met reclamefolders in de hand loont niet, blijkt uit recent onderzoek. Mensen die in meerdere winkels shoppen, gooien de voordeligste producten in hun winkelwagen, maar worden ook verleid door andere producten. Hoe meer winkels, hoe meer aanbiedingen, hoe meer verleiding, hoe meer u koopt.

Ga dus naar de winkel waar u het liefst komt, koop bewust en laat u niet te veel verleiden door aanbiedingen. Het helpt als u wat prijzen uit het hoofd kent en direct kunt zien of een aanbieding gunstig is. De besparing kan al snel oplopen tot €20 per week, ofwel €1000 per jaar.

Tip 10: Kies basisschoonmaakmiddelen
Al die dure, moderne schoonmaakmiddelen in kleurrijke verpakkingen, waarmee het vuil zou verdampen, verdwijnen of wegvliegen als u de dop van de fles draait: nooit meer kopen. Maak ze op en schakel over op zeep, soda en azijn. Soda lost vet op en is zacht voor de handen, azijn lost kalk op en doodt bacteriën. Bespaart tot zo’n €100 per jaar.

Top 11: Snij zelf
Wie investeert in een eenvoudig maar goed keukenmes en een stevige snijplank, bespaart enorm. Ongeveer alle soorten groenten worden tegenwoordig gewassen, gesneden en verpakt verkocht. Maar dat is wel twee tot zestien keer duurder dan groente kopen zoals het van het land komt. Bij sla is het overduidelijk. Hetzelfde geldt voor aardappelschijfjes, gekruide krieltjes, partjes, pofaardappelen en kreukelfriet. Door alle groente, aardappels en fruit zelf te schillen en te snijden, bespaart u makkelijk een euro per dag. Het is ook nog eens verser en lekkerder.
Besparing: €200 tot €400 per jaar.

Top 12: Eet quiche... en andere kliekjes
Maak meteen een plan als u restjes in de koelkast zet. Plan een kliekjesdag of -gerecht. Een quiche is een ideaal kliekjesgerecht. Vet de bodem van een ovenschaal in en beleg de bodem met boterhammen. Daarover een vulling van groente, aardappel, champignons, rijst of wat maar over is. Gooi geen brood weg, maar rooster het, maak er tosti’s van, croutons, wentelteefjes, soldaatjes, broodschoteltje, broodpudding, paneermeel of… een quiche.
Besparing: €20 tot €50 per jaar.

Tip 13: Vergeet de A-merken
De supermarkt biedt A-merken, huismerken en onbekende merken. Bij testen van de Consumentenbond komen de voordeligste producten soms als lekkerste of beste uit de bus. Het scheelt enorm wanneer u speurt naar de voordeligste optie per productgroep. Spaghetti voor €0,29 per pond, bloem voor €0,35 per kilo, blikje gepelde tomaten voor €0,35, snijworst voor €0,69 per ons, mozzarella voor €0,39 per bolletje. En kijk, daarmee maakt u spaghetti of pizza voor een habbekrats. Besparing: zie Tip 14.

Tip 14: Kook met aanbiedingsrecepten
Geen zin om de aanbiedingen of prijzen scherp in de gaten
te houden? Geen punt, ga naar www.robsbudgetsmenus.nl. Wekelijks treft u daar 28 voordeelrecepten aan, die zijn gebaseerd op de aanbiedingen van groente en vlees van de supermarkten AH, C1000, Coop, Lidl, Aldi, Plus, Dirk en Hoogvliet. U kunt de recepten ook gratis via de mail krijgen. Samen met tip 13 bespaart u tussen de €500 en €1000 per jaar.

Tip 15: Was de vaat met poeder
De duurste afwastabletten kosten €0,25 per wasbeurt, de Una-tabletten van de Aldi – die uitstekend beoordeeld werden in een test van de Consumentenbond – bijna €0,07. U kunt deze besparing verdubbelen door een oude bespaartruc: de tabletten halveren. Nog voordeliger is het over te stappen op vaatwaspoeder. De duurste vaatwastabletten kosten omgerekend €11 per kilo. Het voordeligste poeder (merk Actif, onder andere verkrijgbaar bij Jumbo) kost €1,76 per kilo. Maximale besparing: €70 per jaar.

Tip 16: Verwen de kat met goedkoop kattenvoer

Verwen uw dieren met goede, gezonde en goedkope brokjes. Uit onderzoek van de Consumentenbond (uit 2008) blijkt dat de duurste blikvoeders (Whiskas, Kittekat, Felix en Gourmet) niet voldoende voedingsstoffen bevatten. Dieren kunnen zo een tekort aan seleen, zink en vitamine B1 oplopen. De dure merken kosten tussen de €0,60 en €0,80 per dag per kat. De allergoedkoopste Krokante brokjes van C1000 komen op €0,11 per dag per kat en komen als beste uit de test! Bespaar zo per kat tot €250 per jaar.

Tip 17: Koop niet te veel
Een open deur? Misschien. Maar waarom wordt er dan nog jaarlijks voor 3,6 miljard euro aan versproducten weggegooid? Dat is €350 per gezin per jaar. Kijk dus vóór het boodschappen doen altijd eerst in de voorraadkast, kelder, koelkast, diepvries en andere plaatsen waar u eten bewaart. Plan een maaltijd met dat wat er nog (te veel) in huis is. Mist u een enkel ingrediënt, vervang het door iets dat wel in huis is of laat het weg. Besparing: €50 tot €300 per jaar.

Energieverbruik

Tip 18: Verander van energieleverancier
Overstappen naar een andere energieleverancier kan honderden euro’s schelen, tot ruim €400 per jaar. En dat op een rekening van zo’n €2000, het gemiddelde dat consumenten jaarlijks aan energie uitgeven. Punt is dat u pas goed kunt vergelijken als u weet wat u nu verbruikt. Zie www.consuwijzer.nl/thema/overstapcoach-energie voor een prima stappenplan.  Vervolgens kunt u overstappen via onze vergelijker op Geld & Recht.

Tip 19: Zet alles uit
Schakel in de huiskamer en meteen in de rest van het huis alle stand-by-apparaten uit. Laat opladers van mobieltjes en elektrische tandenborstels niet in stopcontacten zitten, zet computers die u niet gebruikt uit, haal de stekker van de magnetron eruit als u die niet gebruikt. Zet meteen alle lampen uit in kamers waar niemand is. Sluipverbruik terugbrengen en lampen uit schelen samen tussen de €30 en €100 per jaar.

Tip 20: Vervang de cv-ketel
Toe aan een nieuwe cv-ketel? U kunt besparen op de kosten van verwarming door een hoogrendementsketel te kiezen. Dat scheelt rond de €150 per jaar op de gasrekening. De hogere aanschafprijs stookt u er in ongeveer vijf jaar uit. Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl. En zet de verwarming gewoon wat lager. U bespaart ongeveer €50 per jaar per graad lager. Het is ook slim om even te luchten voordat u de verwarming aandoet. Frisse lucht is droger en het kost minder energie om die te verwarmen.

Tip 21: Laat maar waaien

Een wasdroger is een grote energieverbruiker in het huishouden: 16 tot 19 procent van het energiegebruik gaat hier naartoe. Afhankelijk van de soort droger bent u €0,40 tot €0,90 kwijt aan energie per droogbeurt. Wasgoed buiten aan de lijn of binnen aan het droogrek laten drogen in plaats van in de droger kan leiden tot een besparing op uw totale energiegebruik van €80 tot €160 per jaar.

In en om het huis

Tip 22: Kies tweedehands
Uitgekeken op de meubels? Kijk eerst eens op vrijmarkten, Marktplaats of op www.gratisoptehalen.nl. Bedden, huishoudelijke artikelen, elektrische apparaten, tegels, tuinspullen, planten: alles is er te vinden. Besparing: tot €500 of zelfs meer.

Tip 23: Doe het zelf
Doe zo veel mogelijk huishoudelijk werk zelf. Hebt u een werkster voor drie uur per week en €12 per uur? U kunt de hulp misschien terugbrengen naar om de week en tussendoor zelf poetsen. Dat bespaart ruim €900 per jaar of het dubbele als u in staat en bereid bent het helemaal zelf te doen. Of maak het gezellig: spreek met iemand af om het samen te doen. Om de beurt bij de een, dan weer bij de ander.

Tip 24: Koop de ‘beste keus’

Afgelopen jaren kwamen bij onderzoek van de Consumentenbond de wasmachines van Indesit en Whirlpool als ‘voordelige keus’ of ‘beste keus’ naar voren. Miele kwam als beste uit de test, AEG als tweede, en Whirlpool als derde. Maar de beste Miele kostte €1300 en de Whirlpool €450, voor een niet al te groot verschil in kwaliteit. Besparing: gemiddeld tussen €200 en €400, ervan uitgaande dat een voordeliger machine minder lang meegaat.

Tip 25: Bel goedkoper
Loopt u continu met een mobieltje rond? Dan zou de vaste telefoon weg kunnen. Het scheelt tussen €400 en €800 per jaar. Hebt u internet op uw mobiel? Binnenshuis kunt u internetten door wifi te gebruiken. Op steeds meer plaatsen, in restaurants, in de trein en in hotels kunt u gratis met wifi internetten.

Tip 26: Hou het bij
Een eigen huis vergt voortdurend onderhoud. Voor de grote posten (vervanging cv-ketel of een reparatie van het dak) hoort u geld te reserveren. Maar er zijn veel kleinere klussen die u best zelf kunt, vooral als u niet zó lang wacht dat er vanzelf een dure professional bij moet komen. Rot kozijnhout repareren is kostbaar, vervangen is helemaal duur. Dat is te voorkomen door het onderhoud bij te houden. Goed onderhouden woningen behouden hun waarde beter. Besparing: tussen €50 en €200 per jaar.

Tip 27: Vul de wasmachine...
Er wordt veel energie, water en wasmiddel verspild door te wassen met een machine die niet helemaal vol is. Als u door efficiënter gebruik van de wasmachine wekelijks één keer minder wast, bespaart u daarmee ongeveer €50 per jaar. U kunt het aantal wasbeurten ook terugbrengen door kleding iets minder snel in de was te doen en op te frissen door een nachtje buiten te hangen.

Tip 28: ...en was niet te warm
Bespaar ook door op een lagere temperatuur te wassen. Wassen op 40 graden kost wel vier keer minder energie dan wassen op 90 graden. Probeer eens een voordelig wasmiddel uit. Formil, het vloeibare wasmiddel van Lidl (2 liter voor €2,65) bleek in een wasmiddelentest van TROS Radar ‘stralend schoon’ te wassen en liet diverse luxe dure merken als Omo, Robijn en Ariel achter zich. Bespaar zo’n €70 per jaar of meer als u gewend bent met het duurste middel te wassen.

Tip 29: Vries in
Het kan gebeuren dat u er na een drukke dag tegen opziet om ingewikkeld te koken. Dan maar wat halen of uit eten? Daar valt te besparen. Kook regelmatig voor twee keer en doe de helft in de vriezer. Zo hebt u eigen kant-en-klaarmaaltijden bij de hand. Als u voorziet dat er drukte op komst is: de avond ervoor een maaltje uit de diepvries halen. Scheelt €100 tot €300 per jaar.

Tip 30: Ga schat-jagen
In de schuur of op zolder liggen misschien schatten verborgen. Doorzoek huis en schuur op bruikbare spullen die u kwijt wilt. U kunt ze verkopen op Marktplaats of op een vrijmarkt. Kennissen die vorig jaar op de vrijmarkt van Koninginnedag stonden, verdienden gemiddeld €170.

Vervoer

Tip 31: Rij klein en zuinig
Een kleine, zuinige auto bespaart op verschillende fronten. De verzekeringspremie, de motorrijtuigenbelasting en de onderhoudskosten zijn lager en natuurlijk verbruikt u minder brandstof. Wie 20.000 kilometer per jaar rijdt met een verbruik van 1 op 20 bespaart ongeveer €1600 per jaar ten opzichte van een auto die 1 op 10 rijdt.

Tip 32: Rij slim
Zoek de voordeligste tankstations, witte pompen en onbemande tankstations; kan tot €0,10 per liter schelen. Op duizend liter is dat een besparing van €100 per jaar. Schakel sneller door, zie www.hetnieuwerijden.nl (tot €10 per jaar). Hard rijden (130 km/uur) kost véél meer brandstof en levert nauwelijks tijdwinst (€100 per jaar).

Tip 33: Fiets je rijk

Door voor korte ritjes vaker de fiets te pakken, bespaart u enorm. Bovendien is het gezond en goed voor het milieu. Woont u binnen fietsafstand van het werk, pak dan wat vaker de fiets in plaats van de auto. Wat dat precies oplevert, kunt u zien op www.fietsenscoort.nl. Op een persoonlijk overzicht kunt u dan trots bekijken hoeveel benzine- en autokosten er zijn bespaard. Gemiddeld €200 per jaar.

Overig

Tip: 34 Stop met roken
Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Doe het voor uw gezondheid én uw portemonnee. Als u op www.stoppenkunjeleren.nl een vragenlijst over rookgedrag en stoppogingen invult, krijgt u gratis advies op maat. Ook leuk is de www.destopsite.nl met gratis onlinetips. U kunt er dagelijks contact hebben met lotgenoten. Ook is het mogelijk online bij te houden hoelang u rookvrij bent en hoeveel geld er al is uitgespaard. Wie een pakje per dag rookte, bespaart zo’n €1700 per jaar.

Tip 35: Zoek nog meer tips
Goed met geld omgaan, is net zoiets als lijnen: het gaat een poosje goed en dan zakt de motivatie weg. Er zijn tal van websites waar u inspiratie kunt opdoen, zoals www.eenvoudigleven.blogspot.nl of www.genoeg.nl. Ook zijn er veel boeken (over vrolijk besparen of eigenwijs aflossen bijvoorbeeld) te vinden op www.bespaarboeken.nl. Met actiecode DOEN krijgt u €2,50 korting op uw bestelling.