Bespaartips: lekker voordelig de herfst door!

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

De blaadjes vallen van de bomen en dat betekent dat je heel veel gratis kunt plukken. Zelfs een lezing!

Een beetje leuk oud worden

Op de 50+ beurs wachtte ik op mijn beurt om een lezing te geven, en hoorde Wies Verbeek vertellen over haar boek ‘Een beetje leuk oude worden’. Zij deed jarenlang onderzoek en interviewde vele wetenschappers. Ze vertaalde dat naar eenvoudige tips, zoals ‘blijf bewegen’ en ‘maak elke dag een praatje’. Extra leuk is dat praatjes maken gratis is. Boek misschien voor Sint vragen?

Wandelen werkt

Onderzoekers vergeleken 6 jaar lang ruim 33.000 hardlopers en 15.000 wandelaars tussen de 18 tot 80 jaar. Wat blijkt? Hardlopen brengt de kans op een hartziekte terug met 4,5 procent, en (stevig door) wandelen 9,3 procent. Ook de kans op hoge bloeddruk en hoog cholesterol loopt bij wandelen harder terug dan bij hardlopen. Dus: wij gaan wandelen!

The most wonderfull time of the year: de herfst

En waar gaan we wandelen? Gewoon in de buurt en terwijl je rondkijkt of je ergens rozenbottels, wilde appels, pruimen of noten ziet. Ga je eens bekwamen in het herkennen van deze bomen en struiken. Als er veel vogels onder een boom zitten is het misschien een wilde fruitboom.

Hoogste oogt rendement

Van gevonden fruit kan je jam maken, taart of moes. Daarvoor is suiker nodig en dat is minder gezond. Zelf maak ik ook wijn, en daarvoor geldt hetzelfde. Wie noten weet te vinden (hier in de buurt zijn walnoten en hazelnoten) is spekkoper. Ze zijn houdbaar, super gezond en in de winkel duur. Ik hoef ze nooit te kopen. Ze gaan hier vooral door de muesli.

Waar dan? Zie de Plukwijzer

Weet je geen bomen in de buurt? Kijk eens op wildplukwijzer.nl of google op het uiterlijk van hazelaar en walnootboom en ga in je buurt op onderzoek uit. Of kijk op hetkanwel.nl  daar staan ‘voedselbossen’ per provincie. Dat zijn bossen waar speciaal fruit- en notenbomen zijn geplant en andere eetbare gewassen en waar je mag plukken of rapen.

Inkt tanken?

Testaankoop.be heeft uitgerekend dat de inkttankprinter loont als je gedurende zes jaar (zolang doet een gemiddeld huishouden met een printer) 55 pagina’s per maand print. Print je 75 pagina’s of meer dan is de inkttankprinter helemaal de voordeliger keuze ten opzichte van een printer met cartridges. Print je minder, dan is de inkktjet printer voordeliger, zeker als je voordeelcartridges gebruikt.

Gas besparen

Kook je aardappelen, pasta of rijst, zet dan na 2 minuten koken het gas uit. Laat de pan op de warme pit staan en wikkel hem in een dikke handdoek. Laat de rest van de kooktijd (15-20 minuten) zo staan en je gerecht is gaar.  Je hebt geen ouderwetse hooikist of moderne stoof nodig, dit werkt prima.

Dure energie

Energie is op dit moment vooral duurder omdat de belasting erop hoger is geworden. Zelfde verhaal met brandstofprijzen aan de pomp. Neem de tijd om je te verdiepen in partijprogramma’s en doe meerdere kieswijzers. Wat zijn partijen van plan m.b.t. deze zaken en bestaanszekerheid? Gebruik de invloed die je hebt in het stemhokje.

Gratis lezing ‘betaalbare uitvaart’

Op 18 oktober geeft Marieke Henselmans om 20 uur een gratis  online lezing over ‘de betaalbare uitvaart. Na aanmelden krijg je de link waarmee je de lezing kunt volgen op computer of tablet. Zie jouwlaatstelevensfase
Nog meer besparen met Marieke? Zie mariekehenselmans.nl/bespaarboeken/