Bespaartips mét gratis uitjes

Marieke Henselmans
Eigen beeld

Gratis erop uit? Het kan! Met deze tips van Marieke is het voordelig nazomeren.

Uitmarkt: 26, 27 en 28 augustus

Eind augustus is jaarlijks de feestelijke opening van het culturele seizoen, de Uitmarkt. Tijdens de kick-off (26 augustus op het Museumplein) is er een gratis concert van Willeke Alberti, Op zaterdag presenteert Eric Corton het televisieprogramma 'Uitmarkt presenteert 2022: De Opening'. Zie www uitmarkt.nl

Bespaar-sport

Het (sport)clubjesseizoen gaat weer begonnen. Tijd om te gaan rondkijken wat er allemaal mogelijk is. Je kunt clubs die je wel aanspreken stuk voor stuk bezoeken. Vraag je of je eens mee mag doen. Bevalt het, dan kun je nog eens terugkomen, desgewenst op een andere tijd, en vragen om een inschrijfformulier. Daarna ga je een of twee keer bij het volgende clubje kijken en meedoen.

Maak zonnebrand op

Heb je nog zonnebrandcrème over van afgelopen zomer ? Opmaken is beter dan bewaren i.v.m. de beperkte houdbaarheid van de beschermde werking tegen de zon. Wie op wintersport gaat kan de zonnebrand daar opmaken. Of de tubes cadeau doen aan iemand die de sneeuw in gaat. Of maak zelf op, als dagcrème.

Open Monumentendag: 10 én 11 september

De 36e editie van de Open monumentendag is binnenkort, je kunt dan monumenten bezoeken die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. En nog gratis ook. Het gaat om molens, (gemeente)huizen, kerken, boerderijen, maar ook industriële monumenten. Met dit jaar ‘duurzaamheid’ als thema. Kijk op www.openmonumentendag.nl

Vega goedkoper dan vlees

Voorheen waren vleesvervangers duurder dan vlees, heel vreemd. Maar sinds deze zomer zijn goedkope merken plantaardige kipstukjes, nepgehakt en vegaburgers voor het eerst voordeliger dan vlees. Dat blijkt uit onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg Nederland. Goed nieuws, vega is ook beter voor de planeet.

Nog goedkoper en duurzamer

Zorg op een vleesloze dag voor voldoende eiwit met een zelfgemaakte ‘wereldburger’, gemaakt van blokjes oud brood, gefruite ui, wortel, prei en kaas samen gekneed met een eitje. Kneed er ballen of burgers van en bak ze in de koekenpan. Of serveer een gekookt eitje (bij spinazie), of zelfgemaakte foe yong hai. Gebruik 1 ei per persoon voor de omelet en maak de saus zelf.

Zoet zure saus

Als student kocht ik in 1977 een Indonesisch kookboek, met daarin het recept van zoet zure saus, die ik honderden keren maakte. Nodig: 4 eetlepels ketchup, 3 eetlepels azijn, 3 eetlepels suiker, 1 eetlepel maïzena en 175 ml water.  Maak met wat water een papje van de maïzena, meng alles en breng aan de kook, binden met het papje. Als je wilt snuf zout en beetje sambal.

Veilig Vakmensen vinden

Je wilt een goed betrouwbaar vakmens en geen Jacobse en van Es in huis halen. En niet teveel betalen. Daarover gaat nieuw boekje van ondergetekende, wil je vast kijken? Hier vind je een voorproefje.

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl

 

Auteur 
  • Marieke Henselmans