Bespaartips voor in de keuken

Getty Images

In de keuken kan je véél besparen. Door slim in te slaan en méér zelf te doen eet je nog lekkerder ook!

Minder voedselverspilling

Vorig jaar gooiden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon weg. Ok, dat is een afname van 23 procent ten opzichte van 2015. Maar ik blijf het veel vinden. Het is duur en niet duurzaam. Kijk vóór het boodschappen doen altijd in de koelkast, plan een maaltijd met restjes. Spaar broodkapjes op in de vriezer, en serveer ze diagonaal doorgesneden, met kruiden en olie gebakken bij een maaltijdsoep.

Moeder bakt pannenkoeken, want meel is niet meer duur

Bak weer eens ouderwets pannenkoeken, gewoon zelf beslag maken van bloem (hoeft echt geen 2x duurdere pannenkoekenmix te zijn) , melk, een eitje en een snuf zout. Lekker met stroop, jam, spek of kaas. Bak een paar extra neutrale pannenkoeken en maak daar de volgende dag tortilla’s van. Vul ze met restjes, aardappel, bonen, mais, ui, paprika, wat er nog is.  Rol ze op en met kaas erover in de oven.

Zelf saus maken

Sausen uit flesjes zijn duurder, vetter en minder vers (zegt ook de man van Voedingsweetje).  Koop een half litertje roeryoghurt (79 cent). Neem 100 ml daarvan, voeg wat fritessaus toe, snuf zout, suiker (of zoetje), teentje knoflook of knoflookpoeder uit de kruidenkast. Is heerlijk bij tortilla’s. De rest van de yoghurt kan met vers fruit als voordelig en vers toetje. Als fruit gewoon appeltje in plaats van blauwe bessen of frambozen.

Instagram

Plus zit op Instagram en post daar regelmatig leuke dingen. Er zitten ook bespaarders en anderen die nuttige tips geven, zoals Leroy van de Ree met ‘voedingsweetjes’. Hij laat in filmpjes steeds twee producten uit de supermarkt zien, bijvoorbeeld een klein pakje kokosmelk of een groter blikje dat veel minder vet bevat én 45% goedkoper blijkt te zijn. Diepvries blauwe bessen véél goedkoper van vers, diepvries vis idem: hij laat het zien in leuke korte fimpjes.

Nog meer Instagram

Als je gedoe vreest als je zo’n Insta-account maakt: je hoeft niks. Je kunt simpel accountje maken en zelf niets posten, alleen rondkijken. Ook nuttig is de Dutchmoneywhisperer, waar een leuke senior deskundige tips deelt over geldzaken, belasting, sparen et cetera. Die lees je hier ook, maar op Insta zijn het filmpjes en dat is ook weer grappig.

Verdriet om bakkie troost

Sjonge, elke keer dat ik de supermarkt bezoek is er weer van alles duurder geworden, koffie bijvoorbeeld. Mijn goede oude Paco koffiepads werden 20 procent duurder. Ik had nog navulbare pads in huis. Die vul ik nu met 7 gram Paco Roodmerk, (€ 1,49 voor een pond), dan kost mijn bakkie 2 cent aan koffie, in plaats van meer dan de dubbele pad-prijs. 😊

Reparateurs-register

Nederland krijgt een register voor erkende reparateurs, waar mensen gekwalificeerde bedrijven kunnen zoeken om apparaten te laten repareren. Dit alles in de strijd tegen de weggooicultuur, waar de Europese Commissie een einde aan wil maken. . Zie ook het boek Mijn Vakmensen over het vinden van betrouwbare vaklui, want je wilt wél een reparatie maar geen oplichter.

Nog meer besparen? Kijk op mariekehenselmans.nl