Besparen met Marieke Henselmans: Bespaartips augustus 2025

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: zelfgemaakte maaltijdsalade, scannen = kennen, en Sandra de strandjutter.

1: Scannen = kennen

Bij verschillende supermarkten kan je tegenwoordig zelf de boodschappen scannen, alvorens ze in je wagentje te leggen. Je kunt dan sneller afrekenen. Ook doe je wat bewuster boodschappen, je ziet tijdens het shoppen al het voorlopige totaal. Als je het teveel vindt kan je nog wat terugleggen en het artikel op de scanner weer weghalen.

2: Sandra de strandjutter

Ga aan het eind van een strand-dagje of ander dagje buiten ‘jutten’.  Neem 2 tassen mee, één voor zwerfafval, één voor statiegeld blikjes- en flesjes. Zo maak je niet alleen het strand of de natuur schoon, maar incasseer je na inleveren een kleine beloning. Of doneer de winst.

3: Spaar-ribs

BBQ-en is leuk, lekker en gezellig, maar ook snel duur met al dat vlees, zeker als je kant en klare spiesjes koopt. Vraag bij de slager om ‘krabbetjes’, leg ze geruime tijd in een heerlijke marinade van ketjap, ketchup, knoflook, kruiden en restje wijn en laat ze op laag pitje daarin garen. Op de BBQ alleen afbakken. 

4: BBQ-sausjes

Knoflooksaus, Cocktailsaus en andere sauzen uit flesjes zijn duur. Maak zelf sausjes met als basis magere yoghurt. Maak ‘basis-saus’ door aan de yoghurt wat zout, peper en paar korrels suiker toe te voegen. Verdeel over 5 schaaltjes, en voeg knoflook (vers of poeder) en bieslook (idem) toe voor knoflooksaus, kerrie voor kerriesausje, ketchup en whisky voor cocktailsaus enzovoort.

5: Leuk voor kinderen

Kinderen gaan zich soms vervelen bij de BBQ, het duurt zo lang 😉 Haal de voordeligste afbakbroodjes, maak er met de achterkant van een pollepel een gat in, doe wat saus naar keuze in het gat en prop er een warm knokworstje in. Laat ze even roosteren en klaar. Als toetje jam of iets ander zoets in het gat.

6 : Zelfgemaakte maaltijdsalade

Eet vaker zelfgemaakte maaltijd- of pastasalades, liefst zonder vlees. Vlees is vaak het duurste onderdeel van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met bijvoorbeeld peulvruchten zoals bruine of witte bonen, linzen en kikkererwten. Ze zijn een stuk goedkoper en een duurzaam alternatief voor vlees. Ook kant-en-klaar-maaltijdsalades zijn onnodig duur.

7: Actie tomaat

Augustus is de maand van de afgeprijsde tomaten aan het eind van de markt. Maak er pastasaus van. Was en kook de tomaten met beetje water. Fruit ui, winterwortel en voeg bij de tomaten met Italiaanse kruiden (in elk geval basilicum) en wat zout. Snoeptomaatjes kan je heel mee koken. Meteen gebruiken of ‘wecken’ in brandschone potten met klik-klak deksel. In koelkast beperkt houdbaar.

8: Effe wachten…..pizza!

Gebruik voor 2 personen 250 gram bloem, half pakje gist, wat olie en water om een deeg te kneden. Gebruik de zelfgemaakte pastasaus, óf blikje gepelde tomaten, wat salami of snijworst en Mozzarella Bij slimme inkoop kost dat € 1,50 pp in plaats van € 15 voor een bezorgde pizza of € 7 voor zo’n kartonnen diepvriesding. Met kookkracht meer koopkracht.