Een voordelig nieuwjaar met Marieke Henselmans

Getty Images

Nu de inflatie stijgt, is het nóg belangrijker om op de kleintjes te letten. Bespaarexpert Marieke Henselmans helpt met handige tips en waarschuwt voor de Mix van Nix!

1: Mix onderzocht

De Consumentenbond zocht naar de opvallendste voorbeelden van mixen met goedkope vulling en bespreekt die in de Gezondgids van december. Zo bestaan de gehaktmixen van Lidl en Aldi voor driekwart uit zout en de stoofmix runderlapjes van Maggi voor bijna twee derde uit meel. Ook de Jumbo kruidenmix voor gehakt bestaat voor vier vijfde uit paneermeel. En salademixen van Calvé bevatten voornamelijk suiker en hooguit 12 procent kruiden. De Bond pleit voor strengere regels die misleidende verpakkingen en het toevoegen van grote hoeveelheden zout aan banden leggen.

2: Mix = Nix

Degene die ooit een lezing over ‘Vrolijk besparen’ van mij bijwoonden kan bevestigen dat het een stokpaardje van mij is: mix = nix, roep ik altijd. Kruidenmix, pannenkoekenmix, sla-mix: altijd zit er véél goedkoops in en super weinig duurs. Bovendien hebben de ingrediënten van een mix meestal best in huis. We hébben zout en kruiden, we hebben bloem in huis (€ 0,39 voor een kilo). Koop een plantje rode sla voor in de vensterbank en maak met goedkope ijsbergsla je eigen mix.

3: Betaalproblemen nemen af, behalve bij 60+ers

Volgens het BKR (Bureau Kredietregistratie) is het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand gedaald, waarschijnlijk omdat we door corona niet veel kónden uitgeven. Omdat pensioenen niet stijgen en de prijzen wel, komt de koopkracht van ouderen wel meer onder druk, met betalingsproblemen tot gevolg. De sleutel is: overzicht houden en zo vroeg mogelijk aan de bel trekken bij problemen. Een kleine achterstand is oplosbaar.

4: Leuk last minute cadeautjes

Plus online heeft elke jaar leuke scheurkalenders. Sommigen zijn al uitverkocht, anderen worden rond deze tijd goedkoper. Ook leuk voor je hippe (klein)kinderen: een jaar lang lekkere vegan recepten,

5: Goede voornemens: bespaar € 1600 per jaar (alleen voor rokers)

Of je nu stopt in oktober (Stoptober), in de zomer of nu: het is nooit te laat. Er wacht een flinke gezondheidswinst én geldbedrag. De gemiddelde Nederlandse roker rookt 13 sigaretten per dag. Dat is zo’n € 128,- per maand, dus zo’n € 1.565 per jaar. En wie een pakje per dag rookt het dubbele. Je bent geen slappeling als het niet direct lukt, vraag hulp bij de huisarts en zie https://ikstop.nl/

6: Lagere hypotheeklasten

Heb je al een deel van de hypotheek afgelost? Dit, en de waardestijging van je huis kan ervoor zorgen
dat je recht hebt op een lagere rente. Bij een grotere overwaarde hoort een lagere rente. Informeer bij de bank! Of misschien betaal je sowieso teveel rente, en kun je besparen door over te stappen. Het is veel makkelijker dan je denkt, reken eens uit wat het scheelt op Ikbenfrits.nl

7: De paden op, de lanen in… vooruit met flinke pas

Wandelen is goud. De beweging is goed voor de bloedsomloop en helpt je gewicht binnen de perken te houden, wat ook weer scheelt m.b.t. corona. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel wandelen er, als ze eenmaal boven de 70 zijn, veel beter aan toe zijn. Vaker de auto laten staan voor kleine afstanden en gaan lopen of fietsen maakt een wereld van verschil, qua kosten en gezondheid.

8: Heerlijk doemaargewoon-eten

Als cornona geen roet in het eten gooit, heb ik wekelijks buren te eten en ben altijd weer verrast hoe blij iedereen is als ik het meest normale eten serveer: hutspot, zuurkool, bloemkool. ‘Heerlijk, heerlijk!’ roepen ze vaak. Het zijn juist die seizoen groenten die betaalbaar en/of in de aanbieding zijn: alle kool, spruitjes, witlof, wortels… Koop ze lekker aan het stuk en niet gesneden in zakjes, dat is nog goedkoper en verser.

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl