PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Energierekening gaat omhoog

De variabele gasprijzen zullen per 1 juli flink stijgen. De variabele stroomtarieven zullen vrijwel gelijk blijven. In 2018 zullen de prijzen weer dalen. Dit is de verwachting van vergelijkingssite Pricewise op basis van onderzoek bij leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt.

Begin dit jaar bleven de variabele gas- en stroomtarieven bij veel leveranciers ongeveer gelijk. Dat was voor het eerst na drie jaar waarin de tarieven gestaag daalden. Enkele leveranciers verhoogden op 1 januari hun tarieven en die stijging zet naar verwachting nu door.

Pricewise verwacht dat een gemiddeld gezin op jaarbasis zo'n twintig tot zestig euro duurder uit zal zijn. Een gemiddeld gezin verbruikt 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar. De oorzaak van de stijgende gasprijzen zijn de hogere olieprijzen, de lage temperaturen van de afgelopen weken en het overheidsbeleid om de gaswinning in Groningen te verminderen.

Daling

De verwachte daling in 2018 van de kale variabele tarieven wordt veroorzaakt door het toenemende aanbod aan energie, en dan vooral duurzame elektriciteit en gas uit Europa. Of de prijs voor de consument ook zal dalen is ook sterk afhankelijk van de belastingen. Volgens planning zal de ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgen van zestig naar honderd euro per jaar. De jaren daarna zal deze stijgen tot tweehonderd euro. Daarnaast kan het nieuwe kabinet ook fiscale maatregelen treffen die invloed hebben op de energieprijzen.

Bron: www.pricewise.nl/energie/energieprijzen/verwachting-energieprijzen/