Energierekening vanaf juli flink omlaag

Getty Images

De energieprijzen dalen per 1 juli met gemiddeld 75 euro op jaarbasis voor contracten met variabele tarieven. Aan de dalende trend van vaste tarieven lijkt juist een einde te komen, concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl.

Verwachting

In 2015 en begin 2016 daalden de variabele prijzen ook al, maar niet zo fors als deze keer. De traditionele leveranciers (Nuon, Essent, Eneco, Delta) laten de prijs voor gas zakken met gemiddeld 10 tot 12 procent en voor elektriciteit met 9 tot 11 procent, zo is de verwachting.

Grote verschillen

Toch zijn de verschillen tussen leveranciers aanzienlijk. Klanten van Delta zijn ten opzichte van de huidige tarieven straks ruim 35 euro goedkoper uit op jaarbasis, bij Nuon kan dit verschil oplopen tot 100 euro.

Ook is berekend dat de kale gastarieven van Nuon, Essent en Eneco per 1 juli voor het eerst lager zijn dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer zo. Per m3 gas betaalt de Nederlander ruim 25 cent exclusief btw aan belasting.

'Bespaar 200 tot 350 euro'

Ondanks de daling van variabele tarieven, lijkt daar bij vaste tarieven een einde aan te zijn gekomen. Stroom- en gascontracten met een variabel tarief (dat halfjaarlijks door de leverancier wordt gewijzigd) is sinds 2014 duurder dan 1- en 3-jarige verbintenissen met vaste energietarieven. Dat geldt vooral voor elektriciteit.

"Je kunt dus niet kritisch genoeg zijn op je energienota", vindt Hans de Kok, directeur van Pricewise.nl. "Wie overstapt naar een 1-jarig vast contract kan in één klap 200 tot 350 euro besparen bij zowel stroom als gas." Zo'n 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel een energiecontract met variabele tarieven.

Bron: Pricewise, igo.nl