PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Energierekening vanaf juli flink omlaag

De energieprijzen dalen per 1 juli met gemiddeld 75 euro op jaarbasis voor contracten met variabele tarieven. Aan de dalende trend van vaste tarieven lijkt juist een einde te komen, concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl.

Verwachting

In 2015 en begin 2016 daalden de variabele prijzen ook al, maar niet zo fors als deze keer. De traditionele leveranciers (Nuon, Essent, Eneco, Delta) laten de prijs voor gas zakken met gemiddeld 10 tot 12 procent en voor elektriciteit met 9 tot 11 procent, zo is de verwachting.

Grote verschillen

Toch zijn de verschillen tussen leveranciers aanzienlijk. Klanten van Delta zijn ten opzichte van de huidige tarieven straks ruim 35 euro goedkoper uit op jaarbasis, bij Nuon kan dit verschil oplopen tot 100 euro.

Ook is berekend dat de kale gastarieven van Nuon, Essent en Eneco per 1 juli voor het eerst lager zijn dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer zo. Per m3 gas betaalt de Nederlander ruim 25 cent exclusief btw aan belasting.

'Bespaar 200 tot 350 euro'

Ondanks de daling van variabele tarieven, lijkt daar bij vaste tarieven een einde aan te zijn gekomen. Stroom- en gascontracten met een variabel tarief (dat halfjaarlijks door de leverancier wordt gewijzigd) is sinds 2014 duurder dan 1- en 3-jarige verbintenissen met vaste energietarieven. Dat geldt vooral voor elektriciteit.

"Je kunt dus niet kritisch genoeg zijn op je energienota", vindt Hans de Kok, directeur van Pricewise.nl. "Wie overstapt naar een 1-jarig vast contract kan in één klap 200 tot 350 euro besparen bij zowel stroom als gas." Zo'n 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel een energiecontract met variabele tarieven.

Bron: Pricewise, igo.nl
 

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Peter (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 18:38

Zoals de wet er nu uitziet, hebben kinderen een vrijstelling van €19.568,00 en over het meerdere tot ruim €117.000,00 betalen ze 10% belasting.

Door Margien (niet gecontroleerd) op zo, 29-5-2016 - 09:27

Ik heb een appartement hypotheekvrij ter waarde van ongeveer 145.000 Euro wat moeten mijn dochters straks aan succesierechten betalen bij mijn overlijden?

Door J.Vrijman (niet gecontroleerd) op vr, 27-5-2016 - 17:58

Vandaag nam energiedrect contact op met mij om de energie levering over te nemen van United Consumers en nou lees ik dat de energieprijzen v.a. 1 Julie flink dalen, dus ik heb hulp nodig. Hoe kom ik hier aan???

Door Jantsje (niet gecontroleerd) op vr, 27-5-2016 - 16:45

Dan wordt er wel een andere manier gezocht om burgers geld ui de beurs te kloppen.
De vaste lasten zijn al een hele tijd net niet en net wel te betalen.

Door Albert van Wanrooy (niet gecontroleerd) op vr, 27-5-2016 - 12:43

Ik heb een 5 jarig contract met Essent, nog 3 jaar te gaan . Wat is wijsheid

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 19-5-2016 - 21:47

Er bestaat ook eenenergiemaatschappij genaamd De Bron. De Bron claimt dat ze wat prijs betreft niet onderdoet voor de prijsstelling van de grote energiemaatschappijen. Hoe waar is deze bewering?