Energierekening wordt volgend jaar 360 euro hoger

Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog meer betalen voor hun stroom. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 maar liefst 360 euro meer betalen. De oorzaak: stijgende tarieven en fors hogere belastingen.

Eneco, één van de drie grote spelers op de energiemarkt, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Gas wordt 7 cent per kubieke meter duurder, stroom drie cent per kilowattuur,.  Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt. Dat heeft vergelijkingswebsite Gaslicht.com berekend. De netbeheerkosten stijgen eveneens: 7 euro meer. Een lichtpuntje: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

,,De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder,” zegt Eneco woordvoerder Kim Vogten. ,,De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.” De prijs van stroom lijkt verder te worden opgedreven doordat onze Belgische buren meer stroom inkopen uit Nederland, nu hun eigen kerncentrales door problemen stil liggen.

Behalve Eneco zijn ook Nuon en Essent grote spelers. Zij weigeren echter om op dit moment hun consumententarieven te onthullen. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder van Essent met tegenzin.

'Duurzame' energie

De belasting op energie neemt ook toe. De gastaks neemt bijvoorbeeld toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ - bedoeld om de overgang op groene energie te betalen - groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting. Dit zijn maatregelen bedoeld om het zogenaamd ''klimaatdoelen'' te halen, waarbij het maar zeer de vraag is of het enig effect zal hebben. Zeker aangezien enorme landen met miljoenen inwoners, o.a. de USA en Brazilie, hebben aangegeven die niet al te serieus te nemen. Het besluit van onze regering lijkt echter vast te staan.

Juist omdat de prijzen zo sterk omhoog gaan, kan het lonen om over te stappen van leverancier. Zodoende heeft u toch nog de minst slechte deal voor 2019.

Bron: www.gaslicht.com