Extra bespaartips!

Getty Images

Aan de pomp is het duur, de supermarkt wordt niet goedkoper en de energienota is ook schrikken! Dit jaar is het voor veel mensen nóg belangrijker om de tering naar de nering te zetten en daarom geven we deze maand extra bespaartips!

Controleer aflossingsvrije hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek die voor 2001 is afgesloten, waarvan de hoofdsom gelijk is aan-, of hoger dan de woningwaarde? De renteaftrek loopt door tot 2031, en mogelijk kun je dan door een lager inkomen en hogere leeftijd de hypotheek niet verlengen. Controleer de eigen toekomstige situatie als je een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek hebt, ook op advies van de AFM.

Energie

Het blijft oppassen met de stijgende energiekosten. Reclames spelen er op in en proberen je bang te maken voor hoge prijzen en zo te verleiden over te stappen. Nu de situatie op de energiemarkt een beetje turbulent is kun je vaak beter niet meteen overstappen. Zeker niet naar kleine onbekende prijsvechters. Als die failliet gaan (zoals al gebeurde met een flink aantal jonge bedrijven) ben je duurder uit. Niks mis met een variabel tarief of zet de prijs voor maximaal 1 jaar vast.

11 februari: Warme truiendag

Door de verwarming een graadje lager te zetten draag je je steentje bij aan duurzaamheid, én bespaar je nog aardig ook. De Nederlandse verwarming staat gemiddeld op 20/21°. Met een warme trui aan kan die thermostaat heus wel omlaag. Elk graadje lager levert een besparing van 50 euro per jaar op, met de huidige prijzen mogelijk meer. En mocht je het, te lang stil zittend op de bank of achter je bureau, toch koud krijgen: even opstaan en wat bewegen (huishouden?).

14 februari: Valentijnsdag

Ga eens na wie de laatste tijd extra lief en belangrijk voor je waren. Wie informeerde hoe het met je ging, wie deed een boodschap voor je, wie stuurde zomaar een aardig berichtje? Stuur diegene een leuke kaart of briefje met lieve woorden. Gaat het om een huis- of echtgenoot: kook lievelingseten, of bak een hartvormige zoete of hartige taart. Of schrijf iets liefs op de spiegel. ♥

Hartjes te koop

Die Valentijnfrutsels in de winkel (best dure Teddyberen, hartvormige kussens of kruiken) gaan direct na Valentijn in de uitverkoop. Je kunt de leukste en voordeligste halen en in voorraad houden. Om er één van die andere 364 dagen per jaar je partner of een vriend(in) of beste buur blij mee te maken.

Extra jaar genieten van de Jubelton

Je leest her en der dat de jubelton (de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning van €106.671 ) gaat verdwijnen. Dat staat inderdaad in het regeerakkoord van Rutte IV. Neem geen overhaaste beslissingen. Het ministerie van Financiën zegt dat deze jubelton nog heel 2022 en 2023 blijft toegestaan. Alle tijd om oplossingen te bedenken.

Belasting: begin alvast

De belastingaangifte is makkelijk als je het in kleine stapjes doet en betekent voor veel mensen: geld terugkrijgen. Maak alvast een mapje op je bureaublad. Doe je loonjaaroverzicht er direct in. Huiseigenaren: doe de WOZ beschikking van maart 2021 erbij. Net als hypotheekgegevens en de betaalde rente. Doe zodra ze binnekomen de jaaroverzichten van banken erbij. Tot slot bonnen, dan is het straks een eitje. Toch hulp nodig? Maak dan gebruik van onze Belastingservice voor veilige hulp op afstand.

Aangifte vast ingevuld of aangevuld?

Veel mensen krijgen een brief dat je geen aangifte hoeft te doen, omdat de aangifte al ingevuld en wel klaar staat. De fiscus gaat er dan vanuit dat er het voorgaande jaar niets gewijzigd is. Soms is het beter wél aangifte te doen, wanneer je extra aftrekposten had bijvoorbeeld. Kijk de ingevulde aangifte dus regel voor regel goed na.

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl/site/

 

Auteur 
  • Marieke Henselmans