Feestdagen duur? Welnee!

Kerstmis boom vrouw
Getty Images

Voor veel mensen is december een schrikbarend dure maand, maar dat hoeft helemaal niet! Zoek elkaar op, knutsel een persoonlijk cadeau in elkaar met een gratis patroon en bespaar tegelijkertijd ook nog op stookkosten. Bespaarexpert Marieke maakt er een betaalbare feestmaand van!

Feestbegroting

Maak een klein financieel plan voor de maand december. Wat komt er binnen, wat, wat zijn vaste lasten en hoeveel wil je extra besteden? Hoeveel voor Sint- of kerstcadeautjes, reiskosten, extra voor boodschappen? Moet je daarvoor geld van de spaarrekening halen? Zo ja, wil je dat of kan je het plan nu nog aanpassen? ‘Duur’ is geen garantie voor gezelligheid, misschien wel integendeel.

Voor (klein)kind van Sint 1

Ga weer eens breien. Zoek wol bij elkaar, wat heb je nog? Vraag in een plaatselijke Facebookgroep wie nog wol over heeft, of vraag gewoon rond. Begin met kleine dingen zoals wantjes voor baby’s. Vraag favoriete kleur aan de ouders. Kun je nog sokken breien? Wedden dat je het zo weer te pakken hebt? Vraag aan tienerkleinkinderen of je iets voor ze kan maken en in welke kleur.

Voor (klein)kind van Sint 2

Zoek een lapje stof, desnoods een sloop of iets dergelijks. Kruip weer eens achter de naaimachine en maak een keukenschortje voor de allerkleinsten, de meeste hebben een speelkeukentje in huis. En meteen een bijpassende koksmuts? Zie patroon daarvoor op haar website. 

De woonmantel doorgebroken

Dertig jaar geleden beschreef Hanneke van Veen in de Vrekkenkrant hoe je van een deken een woonmantel kunt maken, zodat je er warmpjes bijzit. Tien jaar terug stond in het opvolgende Genoeg Magazine een moderne versie.  Wil je meer consuminder-en duurzaamheidsinspiratie, zie Genoeg.nl, de site van Genoeg Magazine. Een dekentje op de bank kan natuurlijk ook, maar zo'n huisjas hou je lekker de hele tijd aan en staat superhip!

Tochtrol zelf maken

Er komt een boel kou onderlangs de voordeur tenzij je daar een stevige rol voorlegt. Je kunt een deken oprollen en vastnaaien (of twee tochtrollen maken van één deken). Er zijn gehaakte, gebreide en genaaide versies, in de vorm van een hond (teckel) slang of gewoon saai grijs. Als vulling kun je oude kranten of textiel gebruiken.

Gordijn bij voordeur

Vroeger was het heel gewoon: een dik velours gordijn bij de voordeur. Bij nieuwbouwhuizen zal zo’n gordijn niet nodig zijn. Maar ga eens voelen hoe koud het bij de deur is! Misschien heb je nog een gordijn. Er zijn ook kant-en-klare deurgordijnen te koop voor minder dan € 20. Ophangen zonder boren kan aan een uitschuifbare stang voor douchegordijn, ca € 8 bij Ikea. Zo’n stang kan geklemd in een smal halletje.

Voorraadje inslaan

De postzegel voor brieven in Nederland kost vanaf januari 1,01 euro, nu 0,96 euro. Dus als je kerstzegels koopt meteen voorraadje gewone zegels  inslaan. Er staat ‘1’op de zegels, dus ze blijven gewoon geldig. Wie binnenkort een nieuw ID of paspoort nodig heeft: ook die mogen volgend jaar duurder worden. Het hangt van de gemeente af of ze de verhoging doorvoeren.

Komt allen te samen

Waar was het ook alweer om begonnen rond kerst? Je zou het bijna vergeten. Ga, zeker met (klein)kinderen, weer eens naar zo’n fijne kerstdienst/mis. Er zijn deze dagen feestelijke kerkdiensten met koren, orkesten en veel samen zingen. Altijd gratis. Vooral in het zuiden van het land zijn kerststallen te bewonderen. Soms met grote beelden, soms met levende dieren en acteurs.
Nog meer besparen? Kijk dan ook eens naar deze boeken.

Marieke Henselmans
Eigen beeld