Financiele eindejaarstips 2019

Op het einde van het jaar nog snel besparen. Dat is mooi meegenomen!

Uw hypotheek oversluiten

Na maanden van dalingen, is de hypotheekrente nu stabiel. Betaalt u nog steeds te veel hypotheekrente? Dan kan het interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. Dat is nu extra gunstig omdat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd. In 2023 is de aftrek voor iedereen 37,1%. Als u de hypotheek nog dit jaar oversluit, kunt u kosten (inclusief boeterente) nog aftrekken tegen 49%.

Uw hypotheek oversluiten naar NHG

In 2020 wordt oversluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) minder makkelijk. Dan bepaalt namelijk de marktwaarde van de woning of u in aanmerking komt voor de garantie. Nu is dat nog de, vaak lagere, hypotheek.

Naast extra zekerheid, biedt oversluiten naar NHG nog een aantal voordelen. Veel banken bieden rentekorting met een NHG-hypotheek. Bereken hier uw laagste hypotheekrente met en zonder NHG. Door de garantie komt u sneller in aanmerking voor een hypotheek op latere leeftijd.

Bent u dit jaar al van energieaanbieder verandert?

Ook overstappen van energieaanbieder loont. Naast een lager energietarief bieden energieaanbieders vaak een welkomstkorting. Uw voordeel als u overstapt kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Verlaag de vermogensheffing op uw belastingaanslag

Wie nog een grote uitgave gepland heeft, kan dit beter voor het einde van het jaar doen.
Daarmee kunt u de vermogensheffing op uw belastingaanslag over 2019 verlagen. Boven het heffingsvrij vermogen, loopt de belastingdruk namelijk flink op.

Slimme manieren om uw vermogen te verlagen zijn

●    Hypotheek aflossen: bij veel banken mag u jaarlijks 10 tot 20% boetevrij aflossen.
●    Overige schulden aflossen: kleine kortlopende leningen zijn relatief duur. Los ze af.
●    Schenken: in 2019 mag u € 5.428,- belastingvrij schenken per kind. Voor huis en hypotheek geldt een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 102.010,- voor kinderen tussen 18 en 40 jaar.
●    Mogelijk mag u de hypotheekrente een halfjaar vooruit betalen. Bijkomend voordeel: de hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren versneld afgebouwd.
●    Geeft u aan een goed doel, dan mag u de gift(en) fiscaal aftrekken. Daarvoor gelden een aantal voorwaarden.

Mede door de lage spaarrente, is de hoge vermogensbelasting bij veel Nederlanders een doorn in het oog. Hier komt verandering in, maar nog niet volgend jaar. Door nieuwe belastingregels is uw spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij.

Houd uw zorgverzekering tegen het licht

December is ook het moment om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. Dit jaar is hier extra aanleiding toe. In 2020 gaat namelijk de maximale collectiviteitskorting van omlaag, van 10% naar 5%. Hierdoor is uw huidige zorgverzekering mogelijk niet meer voordelig. Een extra reden om de zorgpremies voor 2020 te vergelijken.