Kwaliteit energielabel moet beter

Energielabel
Getty Images

Ruim negen van de tien energielabels die vorig jaar zijn gemaakt, voldeden aan de eisen. Minister De Jonge is niet tevreden over dat resultaat en daarom komt er onafhankelijke toezichthouder die de kwaliteit van energielabels gaat controleren. In de tussentijd blijft de Huurcommissie de labels van huurwoningen controleren.

Dat meldt de Woonbond. In 2022 bleek dat van de energielabels die in 2021 werden gemaakt, 15,7 procent niet voldeden. De minister heeft toen maatregelen genomen en extra onderzoek gedaan. In 2022 was 7.2 procent van de labels niet correct. Hoewel dat een flinke verbetering is, vindt de minister dat niet genoeg.
Huurders hebben 124 zaken over het energielabel bij de Huurcommissie aangemeld. Bij 110 zaken twijfelde ook de Huurcommissie aan de juistheid van het label. Na controle bleek dat in 92 gevallen de woning een ander energielabel kreeg en daarmee ook een andere huurprijs.

Met deze controle door de Huurcommissie zijn huurders beter en sneller geholpen dan wanneer zij het energielabel zelf moeten laten controleren. Het blijft daarom mogelijk om het energielabel door de Huurcommissie te laten controleren. Voorwaarde is wel dat een verandering van het energielabel invloed heeft op de huurprijs.

Bron: Woonbond
 

Auteur