Meerderheid treft energiebesparende maatregelen

Getty Images

Twee van de drie Nederlanders nam het afgelopen jaar maatregelen om thuis energie te besparen en zo de energierekening te verlagen. Van deze groep nam iets meer dan de helft kleine maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Een kleine groep trof ingrijpende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, en een op de drie Nederlanders combineerde grote én kleine maatregelen met elkaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Bij de huidige energieprijzen kan een kleine aanpassing al voor een groot verschil zorgen. Ongeveer driekwart van het gasverbruik komt door de verwarming in huis tijdens de wintermaanden. De temperatuur een graadje lager zetten, geeft een besparing van zes à zeven procent, aldus Pricewise. Voor een standaard huishouden is dat een besparing van honderden euro's per jaar.

In de zomer valt nauwelijks te besparen op het gasverbruik, maar wel op het stroomverbruik. Met zoiets eenvoudigs als een theemuts of thermoskan valt tientallen kWh te besparen doordat niet meer voor iedere kop thee de waterkoker nodig is. Ook door korter en op een lagere temperatuur te douchen en de was buiten te hangen, is op een simpele manier energie te besparen.

Bron: Pricewise

Auteur 
  • Perry van Dijk