Mobiele airco ’s nachts aan: hoeveel kost dat?

Getty Images

Mobiele airco’s zijn niet aan te slepen. Ze koelen de lucht in huis en voeren de warmte af naar buiten. Vooral tijdens de klamme nachten kan dat een zegen zijn. Een nadeel: de apparaten kosten aardig wat stroom.

Wie het stroomverbruik zoveel mogelijk wil beperken, zorgt ervoor dat je de opening van het raam kunt afsluiten. Bij sommige apparaten zit standaard een afdichtset, anders kun je die los kopen.

Kosten per nacht

Een mobiele airco verbruikt volgens MilieuCentraal 1 kilowatt per uur (kWh), dus als deze een nachtje (8 uur) aanstaat kost dat met de huidige stroomprijzen van 50 tot 70 cent per kWh al snel meer dan 4 euro per nacht. Een jaar geleden (2021) kostte dat de helft minder.

Hele dag

Wie een mobiele airco 24 uur per dag aanzet, betaalt daarvoor snel meer dan 12 euro.

Grote airco's met een 'split unit', dus de kast in het huis en de koelmotor buiten, gebruiken een kwart minder stroom dan een mobiele airco én ze koelen beter.  In aanschaf zijn ze wel flink duurder, want waar je een mobiele airco koopt voor zo'n 300 euro, kost een split unit inclusief installatie snel meer dan 2.000 euro. 

Ventilator

Te vergelijking is een ventilator veel goedkoper want die verbruikt maar 0,05 kWh per uur. Die een nachtje aan laten staan kost nog geen 25 cent.

Auteur