Nu doen, straks besparen

Eindejaarstips van de financieel expert

Getty Images

Nog een paar weken en dan is het bijzondere jaar 2022 weer voorbij. Een jaar waarbij de energieprijzen hard stegen, de rente flink steeg en de inflatie een hoogtepunt bereikte. Dit kunt u nog doen om te besparen.

De  Jubelton

De laatste kans op de mogelijkheid om belastingvrij te schenken voor de aankoop van een eigen woning. Als u dit jaar uw kind, kleinkind (of anderen) tussen de 18 en 40 jaar nog €106.671 belastingvrij wil schenken voor een eigen woning moet dat bedrag hebben overgemaakt voor 31 december. Het geschonken bedrag  moet dan in 2024 uiterlijk worden besteed aan een huis. Voor volgend jaar is het bedrag wat je eenmalig belastingvrij mag schenken verlaagd naar €27.231. Kunt u niet het volledige bedrag schenken? Schenk dan een klein deel. Volgens jaar mag u dan de rest aanvullen tot het maximum.

Hypotheek: aflossen of niet

Zit u met uw vermogen boven de box 3 vrijstelling? Dan kan het verstandig zijn om uw hypotheek versneld af te lossen. De meeste geldverstrekkers bieden hier ieder kalenderjaar ruimte voor. De besparing is dan dubbel: geen vermogensrendementsheffing en u bespaart ook hypotheekrente. En wie hiermee het huis helemaal schuldenvrij weet te maken, profiteert dan ook nog van een lager huurwaardeforfait en betaalt dus minder belasting in box 1.

Vermogensrendementsheffing

De peildatum voor de vermogensrendementsbelasting is 1 januari. Heeft u op 1 januari dan €57.000 (1 persoon) of €114.000 (met fiscaal partner) aan vermogen, dan betaalt u daarover belasting. Grote aankopen (een nieuwe auto) is dan verstandiger op 31 december dan op 2 januari.

Zelf sparen voor pensioen met een lijfrente

Als u een aantoonbaar pensioen at mag u zelf extra sparen voor een privé pensioen. We noemen dat een lijfrente. De inleg op uw lijfrente mag u aftrekken als u jaar- of reserveringsruimte heeft. De belastingdienst betaalt mee aan u opgespaarde pensioenkapitaal. Op AOW leeftijd moet u over de uitkeringen belasting betalen maar als u dat slim spreidt kan het zijn dat u minder moet betalen dan dat u aan belastingvoordeel heeft gehad. Zo maakt u rendement op uw spaargeld en betaalt de fiscus mee. Stort overigens nooit meer dan u aan jaar – en reserveringsruimte heeft. Dan loopt u het belastingvoordeel mis. Volgend jaar (als de nieuwe pensioenwet ingaat) wordt het bedrag dat u af mag trekken overigens flink verhoogd. U kunt dan bijna 3 keer zoveel aftrekken.

Shoppen met uw lijfrente en pensioenkapitaal

Komt u lijfrente of pensioenkapitaal vrij? December is de maand om te shoppen voor de hoogste uitkering. Op dit moment zien we dat een lijfrente bij verzekeraars meer opleveren dan bij banken. Het verschil kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Ook voor mensen die met pensioen gaan en zelf hun pensioen moeten aankopen valt er veel te verdienen. De rente is een stuk hoger dan zit u terug in uw pensioenuitkering. Door goed pensioenverzekeraars te vergelijken kunt u zorgen voor een fors hogere pensioenuitkering voor de rest van uw leven.

Groenfondsen

Wie belegt in groenfondsen profiteert van extra belastingvoordeel. U heeft dan een hogere vrijstelling in box 3: in 2022 is dat € 61.215 (wordt verdubbeld bij een fiscaal partner). Kijk bijvoorbeeld eens bij ASN bank

Nog 1 keer de middelingsregeling gebruiken

Heeft u een sterk wisselend inkomen. Onderzoek dan of u in aanmerking komt voor de middelingsregeling. Deze wordt afgeschaft per 1 januari 2023 te laten vervallen. U kunt uw box 1-inkomen (uit werk en woning) over de jaren 2022, 2023 en 2024 nog middelen op basis van een overgangsregeling. Verwacht u een hoger inkomen in  2023 of 2024 een aanzienlijk hoger inkomen te behalen dan gemiddeld? Dan kan middeling leiden tot een teruggave.

Giften en zorgkosten

Voeg zowel uw giften als zorgkosten zoveel mogelijk samen, zodat u maar één keer te maken krijgt met de drempel. Betaal giften en zorgkosten dus zoveel mogelijk in 2022 of stel ze anders uit tot 2023. Samenvoegen levert meer voordeel op omdat u dan sneller de drempel bereikt. Vervang gewone giften door periodieke giften, de drempel van 1% van uw inkomen is dan niet van toepassing. De gift moet een looptijd hebben van 5 jaar, mits de gift wordt betaald aan een ANBI

Jeroen Wolfsen is oprichter van vergelijker Moneywise.nl en geeft onafhankelijk advies over financiële producten.

Auteur