Pasen vieren voor een prikkie: het kan!

Paaseieren
Getty Images

Het is bijna Pasen. Bespaar-expert Marieke Henselmans legt uit dat feestdagen een feest kunnen zijn zonder dat ze de wereld kosten. En bereid je alvast voor op de voordeligste feestdag van het jaar: Koningsdag! Tips voor de feestdagen.

Vrolijk (voordelig) Pasen!

Met Pasen vieren christenen de wederopstanding van Jezus Christus, de zoon van God. Pasen is anno 2023 echter ook sterk vercommercialiseerd, en de winkes liggen vol met 'Paas-artikelen' die weinig met het echte feest te maken hebben.

Je kunt besparen door vooral géén plastic paas-frutsels te kopen. Kijk wat je nog hebt. Ook namaak ‘paastakken’, al dan niet in kleur gespoten, reeds gekleurde eieren (in neon kleuren, of met plastic coating, uiteraard niet super vers).  Zoek een leuke ‘paastak’, hoeft geen krinkelwilg te zijn, als de blaadjes in de knop maar kunnen uitlopen. Eierverf (tabletten) kosten € 1,49 bij Blokker.

Of prijzig Pasen?

Maak met (klein)kinderen een leuke traditie door simpele paas-dingen met ze te doen. Samen een tak zoeken, in een vaas zetten, samen versieren. Kook een paar eieren en kneed samen een eenvoudig brooddeeg (300 bloem, 200 water, gist, zout, snuf suiker, drup olie). Maak een haantje, een haasje of een mannetje (krenten als ogen) die een gekookt ei vast houdt. Bak gaar in de oven. 

Koningsdag: we mogen weer!

Houd een opruimronde en verzamel ‘handel’ Een auto vol spullen die je toch niet meer gebruikt kan best een honderdje opleveren. Vraag in de familieapp of mensen nog ‘zooi’ hebben voor de rommel-markt. Denk goed na over de plek waar je gaat staan, en zorg dat je daar ’s ochtends vroeg bent. Smink vlaggetjes op je wangen en draag zoveel mogelijk oranje en een gekke hoed.

Koningsdag: maak er sowieso een feestdag van

Neem een tuinstoel mee, zodat je op rustige momenten kan zitten. Zorg voor tasjes, wisselgeld,  brood en een thermoskan koffie. Probeer het samen te doen, zodat je elkaar kunt aflossen. Vraag als iemand kijkt naar een voorwerp wat ze er voor over hebben. Houd de prijzen sowieso laag, dat zorgt voor meer omzet. Wees vrolijk, zing ‘Oranje boven!’ Geef soms iets weg, vooral aan kinderen.

Koningskoopjes

Loop zelf ook een rondje en kijk of je dingen die je al lang zocht tegen komt. Neem zo’n karretje dat je achter je aan kunt trekken mee.  Neem niet meer geld mee dan je wilt spenderen, en laat je pinpas thuis. Let extra op zakkenrollers, die zijn ook dol op Koningsdag. Als je rond 15 uur klaar bent met verkopen, loop dan nog één rondje langs bergen in de steek gelaten koopwaar. 

Klaar voor de start? Het tuinseizoen wordt geopend

Als het aan de tuincentra ligt rijden we deze dagen naar het dichtstbijzijnde tuincentrum. Je moet langs een doolhof van afdelingen waar je schuttingen, tegels, gereedschap, vijvers, jacuzzi’s,  terrasverwarmers , tuinstoelen en compleet opgemaakte potten moet kopen. Bespaar vooral door even te wachten tot na half mei (ijsheiligen). Tuinstoelen staan vaak bij de vuilnis.

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans


Nog meer besparen?
Marieke is bespaarcoach en heeft meerdere boeken geschreven over het onderwerp. Lees hier meer.

Auteur 
  • Redactie