Prijsplafond jaagt verduurzaming aan

Duurzaamheid thuis
Getty Images

De helft van de huiseigenaren voelt de druk van het tijdelijke prijsplafond om het huis te verduurzamen. Op die manier blijft ook volgend jaar, zonder het prijsplafond, de energierekening betaalbaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat werd gehouden onder bijna 700 woningbezitters. Bijna een derde van de huiseigenaren wil door de hoge energierekening sneller verduurzamen. Een vijfde van hen had al plannen voordat de energierekening steeg. Bij ruim de helft staan isoleren en zonnepanelen bovenaan de prioriteitenlijst.

Eén op de zes huiseigenaren denkt dat het prijsplafond hen veel gaat helpen bij het betaalbaar houden van de energierekening. Iets minder dan de helft verwacht dat het prijsplafond een beetje zal helpen. Eén op de vier verwacht nadelen te ondervinden van het prijsplafond. Dit gaat meestal om huishoudens met een elektrische warmtepomp, zij gebruiken alleen stroom en geen gas. Het stroomverbruik komt boven het maximum van het prijsplafond uit en de energierekening wordt minder gecompenseerd dan bij huishoudens met een gasaansluiting.

Huiseigenaren houden ook het energieverbruik scherp in de gaten. Dertig procent kijkt bijna dagelijks naar het eigen verbruik. Ruim negentig procent doet dat minimaal maandelijks. Driekwart van de woningbezitters past het eigen gedrag aan om minder energie te verbruiken.

Bron: Eigenhuis

Auteur