Slecht geïsoleerde woningen in villadorpen

Slecht geïsoleerde woningen
Getty Images

Laren, Heemstede en Bloemendaal staan in de top vijf van gemeenten met de slechtst geïsoleerde woningen. In deze gemeenten hebben één op de vijf huizen de laagste energielabels F of G. In heel Nederland is dat één op de twaalf.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. De gemeente met de meeste slecht geïsoleerde woningen is Terschelling. 25,5 procent van de huizen op dit Waddeneiland hebben energielabel F of G. Het Groningse Westerwolde is tweede, met 21,7 procent. Dan volgen de drie Noord-Hollandse villadorpen Bloemendaal (20,8 procent slecht geïsoleerd), Laren (20,2 procent) en Heemstede (20,7 procent). Op de zesde plaats komt het Groningse Pekela met 17,7 procent slecht geïsoleerde woningen.

Op provinciaal niveau komt Zeeland het slechtst uit de bus met 10,8 procent slecht geïsoleerde huizen, gevolgd door Friesland (10,7 procent) en Limburg (10,6 procent). Flevoland is koploper op het gebied van isolatie: slechts 0,8 procent van de huizen heeft energielabel F of G.

Energiezuinig

Bijna de helft van de Nederlandse woningen, 48,7 procent, heeft inmiddels het groene energielabel A of B. Koploper is Almere, waar 86,8 procent een groen label  heeft. Ook in Lansingerland (74,4 procent) en Pijnacker-Nootdorp (74,2 procent) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Bron: Independer

Auteur