Slim energie besparen met een P1-meter

p1 meter
homewizard.nl

Een slimme meter houdt constant in de gaten hoeveel gas en stroom je verbruikt en stuurt die gegevens naar de energieleverancier. Met een P1-meter kan je direct zelf zien hoeveel energie álle apparaten in huis gebruiken!

De meeste huishoudens hebben inmiddels afscheid genomen van de meters met draaischijf en in plaats daarvan hangt er een slimme meter aan de muur. Dat betekent dat je meterstanden niet meer hoeft door te geven aan de energieleverancier, want dat gaat automatisch. Veel  energieleveranciers bieden inmiddels handige apps waarmee je je dagelijkse verbruik goed kunt bekijken en dat kan helpen bij het besparen op energie.

Direct inzicht in je energieverbruik

Wil je maximaal inzicht in je verbruik en direct zien welke apparaten veel stroom slurpen? Of hoeveel gas je verbruikt voor één douchebeurt? Dan kan een P1-meter goed van pas komen.

Wat kost een P1-meter?

Ze zijn eenvoudig te bestellen via veel energieleveranciers, via de officiële site van HomeWizard, maar ook via bol.com, Coolblue en heel veel andere bedrijven en ze kosten meestal rond de 30 euro.

Hoe sluit ik een P1 meter aan?

Een P1-meter aansluiten is eenvoudig: je plugt hem simpelweg in de P1-poort van je slimme meter. Bij iets oudere slimme meters heb je daar soms een micro-USB-adapter voor nodig.  Je hebt dus voor een P1-meter geen extra stroom nodig: meestal heb je genoeg aan het apparaatje zelf en eventueel dat ene kabeltje. De slimme meter stuurt namelijk meterstanden via wifi daarom zit er ook 'poort' op een slimme meter om deze gegevens te versturen. Dit is een zogeheten P1-poort en daaraan dankt een P1-meter zijn naam.

p1 poort
eigen beeld

De P1-poort is een stekkeraansluiting waar je de P1-meter aan kunt hangen. Dat is eigenlijk niet meer dan een zendertje dat de gegevens van slimme meter in huis beschikbaar maakt voor je eigen wifi-netwerk. Je kunt daarna de je energieverbruik snel en gemakkelijk uitlezen op je mobiele telefoon, computer of tablet.

Auteur