Slimme bespaartips: juli 2024

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: Gratis, koninklijk wandelen, je droomvakantie 2.0, en elektriciteit besparen.

1: Gratis, koninklijk wandelen

Op de Koninklijke Houtvesterij Het Loo kan je fijn (gratis) wandelen, er zijn verschillende routes, tussen de 2,5 en 14 kilometer. Geniet van het bos, de meertjes en herten. Kijk bij Kroondomein het Loo. NB: Wil je ook het paleispark in of het Aardhuis zien? Dan is een kaartje nodig van twee euro. Na het wandelen parachutespringen?

2: Dan lekker parachute springen (kijken)

Vlak bij het Loo ligt het vliegveld in Teuge waar je parachute kunt springen. Of kunt kijken naar de waaghalzen. In het restaurant De Hangar kan je met een kop koffie veilig op de grond, op de landingsbaan kijken, dus liegtuigen zien opstijgen en landen en de luitjes die wél durven naar beneden zien zweven.

3: Wandel of fiets kunstroute

In juli zijn er verschillende kunstroutes, sommige zijn voor wandelaars, zie bijvoorbeeld >>
Andere zijn om te fietsen. In het weekeinde van 6 en 7 juli staan extra activiteiten op het programma, zoals een meet & greet met de kunstenaars

4: Je droomvakantie 2.0

Besparen is niet schrappen, maar nadenken en kiezen. Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit? Hou je van toeren in een luxe camper of all-inclusive naar een resort aan zee? Kijk of de droomvakantie betaalbaar te realiseren is. Naar heuvelachtig Limburg in plaats een mediterraan buitenland? Of naar een Nederlands in plaats van naar een Italiaans strand? Kortom: vier je droomvakantie maar dan dichterbij of eenvoudiger. Of ga korter. Door de lagere kosten zorg je voor minder stress. Goede reis!

5: Af en toe gaan pa en moe (naar de gratis speeltuin toe)

Het is wel helemaal in Limburg, maar bijzonder: minden in de natuur een grote gratis speeltuin, zie >> Het parkeren is ook nog gratis. Er zijn toiletten. Dus: koelbox mee voor je eigen picknick feestje en genieten maar.

6: IJsblokjes met munt of citroen

Met een munt- of citroenmelisse plant kun je niet alleen heerlijke thee- of ‘water met een smaakje’ maken, maar ook leuke decoratieve ijsblokjes. Neem een (liefst siliconen) ijsblokjesvorm, daar gaan de blokjes het makkelijkst uit en doe in elk vakje een blaadje munt of citroenmelisse. Dan water erop en in de vriezer.

7: Elektriciteit besparen

Je kunt in de zomer véél besparen op stroom op-slurpers zoals airconditioning, terrasverwarmers, wasdroger, boiler en cooker. Je kunt ook kleine beetjes besparen bijvoorbeeld door regelmatig de kruimeldief te vervangen door stoffer en blik, de stofzuiger door de zachte bezem en de elektrische melkopschuimer door de garde. Zelf kocht ik een garde die door op en neer te bewegen prachtig schuim maakt.

8: Even (om) rekenen

Wie op vakantie gaat naar een land met een eigen munteenheid heeft grotere kans op méér uitgeven dan was begroot, omdat de hele tijd (uit het hoofd) omrekenen lastig is. Download gratis de Douane reizen app, die geeft informatie over wat ingevoerd en aangegeven moet worden bij de grens, en heeft ook een wisselkoersberekenaar voor elk denkbaar land. 

Nog meer besparen? Zie bespaarboeken.nl