Vakantieaanbieding vaak toch duurder? Dit zijn de verborgen kosten

Vakantie Boeken
Getty Images

Wanneer je een vakantie wilt boeken kom je vaak aantrekkelijke aanbiedingen tegen. Uit onderzoek van de consumentenbond gebleken dat deze aanbiedingen in vele gevallen toch behoorlijk tegenvallen door eventuele hoogoplopende kosten. Wees attent op deze verborgen kosten als je een vakantie boekt.

Reserveringskosten

Wanneer je een vakantie boekt, moet je mogelijk reserveringskosten betalen. Deze kosten kunnen zomaar een paar tientjes bedragen. Dit verschilt echter per reisorganisatie, en het kan behoorlijk in de kosten schelen om bij een ander reisbureau te boeken. Praktisch om te vergelijken dus!

Calamiteitenfonds

Sommige reisbureaus en reisorganisaties rekenen een bijdrage aan voor het Calamiteitenfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat reizigers terug kunnen keren naar huis bij een noodsituatie zoals bijvoorbeeld een aanslag, of een natuurramp. De bijdrage aan dit fonds ligt in de meeste gevallen rond de drie euro.

Toeristenbelasting

In sommige landen moet je extra toeristenbelasting betalen bij de kosten van je verblijf. Afhankelijk van het land en de regio waar je verblijft kan de hoogte van deze belasting variëren. Deze kosten liggen tussen de enkele centen en enkele euro’s per persoon per nacht. 

SGR-bijdrage

De SGR-bijdrage is een kostenpost die ervoor zorgt dat je het vooruitbetaalde reisgeld kan terugkrijgen als de reisorganisatie failliet gaat. Om dit te kunnen garanderen, vraagt de SGR een bijdrage van € 5 per persoon per boeking. Deze bijdrage is verplicht.

Wisselende vliegprijzen

De grootste klapper in de portemonnee zijn de wisselende vliegprijzen. De vliegprijzen veranderen de hele dag door, en de voordelige vliegreizen die je tegenkomt zijn vaak alleen zo goedkoop met vluchten op ongunstige momenten, zoals op werkdagen of midden in de nacht. Wanneer je op een moment wilt vliegen wat voor jou praktisch is kan het zomaar 200 euro per persoon duurder zijn. 

Luchthavenbelasting en brandstofkosten

Naast de kosten voor vliegtickets betaal je in sommige gevallen ook nog luchthavenbelasting en brandstofkosten. Deze kosten zijn vaak inbegrepen in de prijs van je vliegticket, maar soms moet je ze nog apart betalen. Dit verschilt per reisorganisatie. Slim om dit te controleren en te vergelijken met andere reisorganisaties, want dit kan al snel een paar tientjes schelen.

Bagage

Ook voor een extra koffer naast je handbagage mag je vaak stevig dokken. Dit kan al snel vijf tientjes extra kosten en loopt op bij een zwaarder gewicht en een grotere koffer. 

Transfer naar verblijf

Als je aankomt op het vliegveld moet je toch op een of andere manier naar je verblijf reizen. Taxi- of autokosten zijn niet altijd inbegrepen bij de aanbiedingsprijs. Het is slim om ook dit te vergelijken met andere reisorganisaties.

Auteur