Verduurzamen met energiebespaarhypotheek

Getty Images

Huiseigenaren uit buurten met een wijkaanpak voor verduurzaming kunnen vanaf 2021 een energiebespaarhypotheek afsluiten, als zij op een andere manier geen geld kunnen lenen. Zo kan een eigenaar-bewoner met weinig financiële ruimte toch zijn woning verduurzamen en meedoen aan de energietransitie. De lening wordt verstrekt door het Nationale Warmtefonds, dat is de nieuwe naam van het Nationaal Energiebespaarfonds.

De energiebespaarhypotheek komt er voorlopig alleen voor huiseigenaren die wonen in een wijk die door het Rijk is aangewezen als proeftuinwijk. Gemeentes die zo'n wijkaanpak hebben en die de energiebespaarhypotheek voor hun inwoners mogelijk willen maken, kunnen zich komend najaar aanmelden. De exacte voorwaarden en regels van de hypotheek worden begin september bekend gemaakt.

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt sinds 2014 de energiebespaarlening: een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden, waarmee particuliere woningbezitters, VvE’s en scholen de verduurzaming van hun gebouwen kunnen financieren. Van de opgedane kennis en ervaring maakt de Rijksoverheid gebruik door het warmtefonds bij het Energiebespaarfonds onder te brengen. Omdat het fonds zich meer is gaan richten op oplossingen voor het duurzaam verwarmen van de woning, is de naam op woensdag 22 juli veranderd van Nationaal Energiebespaarfonds in Nationaal Warmtefonds.