'Vrekkenkrant' viert feest!

Genoeg Magazine bestaat 25 jaar

Getty Images

Bespaar-Expert Marieke Henselmans is al vanaf het begin betrokken bij dit mooie blad en zag hoe het in de loop van de jaren steeds vrolijker ging besparen. Want als je slim met je geld omgaat, hou je meer over voor de écht leuke dingen.

Genoeg Magazine, opvolger van de roemruchte Vrekkenkrant, bestaat 25 jaar. Zelf schreef ik in elk van de 132 verschenen nummers over ‘vrolijk besparen’. De belangstelling voor besparen stijgt als de economie hapert en daalt in rijke tijden, maar is nooit helemaal weg. Ouderen zijn vaak gehecht aan een spaarzame levensstijl. Jongeren vinden het wiel elke 10-15 jaar opnieuw uit, als zij voor het eerst in hun leven financiële krapte ervaren. De ouderen noemen het gewoon besparen of consuminderen, de jongeren gebruiken nieuwe woorden als minimalisme.

Mijn all-time-favorite tips van de afgelopen 25 jaar zijn:
- Zorg voor overzicht, weet wat er binnenkomt en eruit gaat
- Bekijk eens per jaar je vaste lasten, leveranciers, verzekeringen, abonnementen, kies misschien voor een betere, meer duurzame en goedkopere of zeg dingen op
- Bekijk je schoonmaak- en (af)wasmiddelen: gebruik vaker soda, azijn en simpele zeep
- Plan je eten aan de hand van aanbiedingen of groente en zuivel met korte datum, gebruik apps als toogoodtogo, goedkoop en tegen verspilling
- kinderen hebben meer aan je tijd, liefde en aandacht dan aan dure hardplastic cadeaus
- thermostaat lager (stond al in de eerste Vrekkenkranten) is goedkoper, duurzamer en maakt ons minder afhankelijk van (Russisch of Gronings) gas. Kleumen voor Kiev.
- Pak vaker de fiets, goed voor portemonnee, milieu en de bloedsomloop
- Koop in de supermarkt eenvoudige producten (bloem in plaats van pannenkoekenmix, gewone aardappels in plaats van kleine zakjes gekruide geribbelde schijfjes, et cetera), koop niet het dure merk maar het huis- of onbekende merk, tel tijdens het boodschappen doen de kosten vast op…

Deze tips komen altijd terug omdat elke nieuwe generatie dingen opnieuw moet horen en uitvinden. Wat nieuw is, is de urgentie. En wat er bij komt is dat mensen verstandig gedrag vaak niet volhouden. Daar komt het belang van de aanhoudende vrolijk informatie om de hoek kijken. Wat je nodig hebt om blijvend uit te komen met je geld is, naast informatie:
- inspiratie, mooie verhalen uit de eerste hand van mensen met plezier besparen met oog voor duurzaamheid
-interviews bekende en onbekende consuminderaars, hoe en waarom doen zij het?
- contacten met mensen die er hetzelfde instaan
- een goed humeur, niet jezelf slachtoffer gaan voelen

Daarom een feestaanbieding: zie op Bespaarboeken.nl een recent nummer van Genoeg en het nieuwste bespaarboek samen met 60 procent korting.

 

Auteur 
  • Marieke Henselmans