Wat geven we uit aan voeding?

De Nederlandse huishoudportemonnee

Getty Images

Elke dag een stukje zalm, of liever een goedgevuld bord aardappels, groente, vlees en een beetje jus? Wat u ook het liefste eet, het kost altijd geld. Maar wat bent u gemiddeld eigenlijk kwijt aan een gezonde en gevarieerde maaltijd? En hoe zorgt u ervoor dat u niet te veel voeding verspilt?

Wat u uitgeeft aan voeding, is afhankelijk van verschillende factoren. Uw persoonlijke voorkeuren spelen een rol, maar ook de grootte van uw huishouden, het inkomen en de vaste lasten zijn medebepalend voor het boodschappenbudget. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en het Voedingscentrum zochten het uit. 

Dit kost uw voeding per dag

Het Voedingscentrum weet alles over voeding en verantwoord eten. Om te berekenen wat het kost om dagelijks gezond te eten, stelden ze fictieve voedingspakketten samen voor verschillende mensen van verschillende leeftijden. Daaruit komt naar voren dat een man in de leeftijd van 51 – 69 jaar per dag in totaal minimaal € 6,24 aan eten kwijt is. Voor een vrouw in diezelfde leeftijd is dat minimaal € 5,90 per dag. Voor 70-plussers is dat € 6,20 per dag, zowel voor een man als voor een vrouw. Hierbij gaat het Voedingscentrum uit van vier eetmomenten: het ontbijt, de lunch (brood), de warme maaltijd en (gezonde!) tussendoortjes. Wat elke maaltijd precies kost, leest u in de Nibud-tabel

Eenpersoonshuishouden duurder uit

Koken voor meer personen is per persoon vaak voordeliger. Volgens het Nibud is een eenpersoonshuishouden gemiddeld gezien 10 procent duurder uit dan een tweepersoonshuishouden. Verder blijkt uit onderzoek dat huishoudens met een hoger inkomen ook meer geld uitgeven aan voeding. Verder moet u natuurlijk rekening houden met het type eter: iemand die de hele dag in de tuin werkt, eet meestal meer dan iemand die de hele dag achter een beeldscherm zit. 

Online Bewaarwijzer bespaart geld

Helaas belandt een deel van onze voeding niet in de maag, maar in de afvalbak. Dat is zonde, vooral omdat het lang niet altijd nodig is. Maar ja, weet u hoe lang dat aangesneden pak ontbijtkoek nog goed is? Of die verse gember? Om verspilling tegen te gaan, heeft het Voedingscentrum de online Bewaarwijzer ontwikkeld. Daarin vindt u bewaaradviezen voor meer dan 2.000 producten – van courgette tot sambal en van een geopend blikje tomatenblokjes tot beschuit. Met de tips van de Bewaarwijzer hoeft u minder voedsel weg te gooien – beter voor het milieu en beter voor uw huishoudportemonnee. 

Vijf tips om slim boodschappen te doen

Op de website van het Voedingscentrum vindt u overigens nog veel meer tips om slim boodschappen te doen. Dit zijn de vijf belangrijkste:
•    Maak altijd een boodschappenlijstje
•    Ga wat vaker naar de markt
•    Koop geen voorgesneden groenten
•    Vergelijk supermarktprijzen
•    Vervang vlees wat vaker door een ei of peulvruchten.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nibud