Zo bespaar je energie op je tv

Televisie
Getty Images

Met de huidige energieprijzen is het fijn om je energieverbruik te verminderen. Een van de apparaten waar goed op bespaard kan worden is de televisie. Wij geven 5 tips om energie te besparen op je tv.

Energielabel

Bij het kopen van een tv kunt u al veel besparen. Kijk bijvoorbeeld goed naar het energielabel. Een 43-inch tv met energielabel F verbruikt anderhalf keer zoveel stroom als een even grote tv met energielabel D (80 KWh per jaar tegenover 53 KWh per jaar).

Niet te groot scherm

Ook is het goed om te kijken naar het formaat van de tv. Veel mensen vinden een grote tv mooi. Vaak is dit helemaal niet nodig. De ideale kijkafstand tussen de bank en de tv verschilt namelijk per grootte. Heeft u een 55-65 inch tv, dan is deze afstand maar liefst 4 meter. Bij een tv van 32-43 inch is dit de helft. Soms kijkt een te grote televisie dus helemaal niet fijn. Daarnaast bespaart u met elke maat kleiner bij een tv maar liefst 15 procent energie. 

Helderheid aanpassen of automatische lichtsensor

Ook tijdens het tv kijken kunt u besparen. Dit kan onder andere door de helderheid van de tv in de instellingen lager te zetten. Sommige moderne tv’s hebben zelfs een automatische lichtsensor, die de helderheid van het scherm aanpast aan het lichtniveau van de omgeving.

Decoder 

Veel mensen gebruiken een decoder, ook wel tv-ontvanger of mediabox genoemd. Deze decoder is een extra, vaak overbodig apparaat dat veel energie verbruikt. Bij moderne tv’s is dit echter niet nodig. Deze tv’s hebben namelijk een ingebouwde tv-ontvanger, waarbij de tv-kabel direct aangesloten kan worden. Daarnaast kunt u bij veel smart-tv’s een zogenaamde smartcard gebruiken, waardoor u geen decoder meer nodig heeft.

Plasma vervangen door LED

De LED-televisies die tegenwoordig worden gemaakt zijn veel zuiniger dan de oude plasma-televisies en beeldbuizen. Heeft u nog zo’n tv, dan kan is het het overwegen waard om uw oude tv te vervangen. Als u al een LED-tv heeft, is het niet nodig om deze te vervangen. De milieu-impact van het maken van deze tv’s is namelijk groter dan de hoeveelheid energie die bespaard wordt.
 

TV kijken
Getty Images
Auteur 
  • Hidde Bouma
Bron 
  • Milieu Centraal