Zo halen we de broekriem aan in 2024

Broekriem
Getty Images

Ook in 2024 nemen veel lezers zich weer voor flink te gaan besparen. Maar waar gaan we op beknibbelen? Onderzoek onder het PlusPanel leidde tot onderstaande Bespaar Top 10 én een aantal zeer praktische tips.

Het leven blijft duur, ook in 2024. Daarom stelden we ons Pluspanel de vraag: waar gaat u op besparen in het nieuwe jaar? En hoeveel denkt u te gaan besparen? Bijna een kwart van de 924 ondervraagden gaf aan niet van plan te zijn het komende jaar te gaan besparen. Die beslissing komt niet vanuit een luxe­positie: de meesten van hen geven aan al zuinig te leven en géén ruimte te zien om het komende jaar nóg meer te beknibbelen. Driekwart van de ondervraagden ziet die ruimte wel.

Bespaartips

We krijgen dagelijks bespaartips van lezers via de post, e-mail, Facebook en Instagram die het besparen voor iedereen een stuk makkelijker maken. Een kleine greep uit de slimme lezerstips voor een betaalbaar nieuw jaar:

Zet de kraan op ‘koud’

“Als je een mengkraan hebt, zet die dan altijd op ‘koud’. Anders slaat bij ieder klein beetje water dat je pakt de ketel of de boiler aan. Zonde, want het eerste water is toch altijd koud.”

Bert

Water koken

“’s Morgens zet ik gelijk de waterkoker aan, het water giet ik in een thermoskan. Als ik dan die morgen wat warm of heet water nodig heb, heb ik dat gelijk bij de hand.”

Ankie

Geen lege maag

“Ik ga nóóit met een lege maag de deur uit als ik boodschappen ga doen, want de heerlijke geur van versgebakken brood en andere lekkernijen proberen je constant te verleiden. Ik geef daar niet aan toe. Ik neem altijd mijn boodschappenlijst mee en ik koop altijd alléén datgene wat ik nodig heb!”

Miela

Eerst kijken, dan kopen

“Tegenwoordig hangen onze kledingkasten vaak te vol. Voordat je iets nieuws koopt, kijk dus eerst eens in de kledingkast of je dat truitje wel écht nodig hebt.”

Maria

Vrijwilligerswerk

“Doe vrijwilligerswerk! Je krijgt gratis koffie, thee en warmte én je mag belastingvrij een vergoeding van €1750 per jaar ontvangen.”

Iris

Besparen op kranten, tijdschriften én energie

“Ga eens naar de bibliotheek om lekker ter lezen terwijl het je niets kost. En terwijl je daar lekker zit, hoef je thuis niet te stoken.”

Desiree

Doe de auto weg

“De straten staan vol met auto’s, maar de meeste staan dagenlang stil. Doe je auto weg en bespaar een enorm bedrag. Alternatieven genoeg, zoals de deelauto, huurauto, openbaar vervoer, fiets en bezorgdiensten. En de beweging is ook goed voor je!

Kees

Op aanbiedingen letten

“Grote verpakkingen en aan­biedingen schelen enorm. Bijvoorbeeld bij diervoeder en rijst, maar ook bij de drogist. Kan prima, want deze spullen zijn meestal heel lang houdbaar.”

Franca

Besparen op streaming­diensten

“Ik heb de app ‘Grip’ gedownload voor meer overzicht in mijn uit­gaven. Ik zag toen pas wat ik per jaar uitgeef aan streamingdiensten zoals Netflix. Dan ga je toch andere keuzes maken.”

Elke

Driekwart van de ondervraagden is van plan dit jaar te gaan besparen

Bespaar

Top 10 - Waar gaat u op besparen in het nieuwe jaar?

 1. Energie: gas

 2. Energie: stroom

 3. Supermarkt-bood­schappen

 4. Kleding

 5. Vakantie

 6. Abonnement op tijdschrift

 7. Drogisterijboodschappen

 8. Krantenabonnement

 9. Auto

 10. Streamingdiensten (Netflix/Spotify etc.)

Hoeveel denkt u het komende jaar te besparen?

 • €0 tot €100 - 17%

 • €100 tot €500 - 34%

 • €500 tot €1000 - 10%

 • €1000 tot €2000 - 6%

 • Meer dan €2000 - 2%

 • Weet ik nog niet precies - 9%

 • Niet, ik ga niet besparen - 22%

Auteur