PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zo hou je een knalfeest betaalbaar

Een jubileum, verjaardag of met pensioen: allemaal redenen voor een goed feest. Laat een beperkt budget geen belemmering zijn. Op welke onderdelen kun je flink besparen?

Fotografie: €40 in plaats van €1000

Van een fotograaf mag je professionele foto’s verwachten en daar betaal je dan ook voor. Een beetje bruidsreportage kost al snel €1000, inclusief album. En dat terwijl tegenwoordig bijna iedereen een camera bij zich heeft! Vraag je gasten gerust om volop foto’s te maken met een fototoestel dat je zelf ter beschikking stelt. Of natuurlijk met de camera op hun telefoon. Dat levert heel veel verschillende foto’s op, die een veelzijdig beeld van het feest geven. Vraag gasten de leukste foto’s (op papier of digitaal) op te sturen en maak zelf een album. Een luxe-exemplaar kost zo’n €40, maar het kan ook goedkoper. Check online welke (digitale) aanbieders het voordeligst zijn.

Drank: €75 in plaats van €300 (bij 60 personen = 10 flessen)

Mousserende wijn maakt elk feest extra feestelijk. Je kunt natuurlijk gaan voor échte champagne, maar ja, die kost al snel €30 per fles. Kenners weten dat er voor veel minder geld ook veel lekkers te koop is. Neem de Copa Sabia van de Hema. €7,50 per fles. Wijn­kenner Harold Hamersma is hier al jaren lyrisch over. En voor dat geld schenk je gewoon nog een glaasje extra. Proost! En voor de (klein)kinderen? Geen dure frisdrank, maar gewoon een grote kan limonade.

Locatie: €0 in plaats van €400

Die lekkere bubbels kun je ­natuurlijk niet overal schenken. Een beetje feestlocatie heeft eigen ­catering. Meestal betaal je dus de ruimte én drank/hapjes tegen horecaprijzen. Buitenshuis feestvieren heeft ook voordelen: je hebt thuis geen rommel, bedienend personeel neemt al het werk uit handen en je zit niet tot diep in de nacht vast aan gasten die maar blijven plakken.

Thuis vieren

Het is de moeite waard om na te gaan of thuis vieren – en in je eigen huiskamer de fles laten rondgaan – een optie is. Is er meer ruimte te creëren door meubels tijdelijk in een andere ruimte of buiten op te slaan? Is er een tuin of dakterras waar (een deel van) het feest zich kan afspelen? Kan dat niet? Een grasveldje in de buurt waar een partytent kan staan? Met (gehuurde) statafels stimuleer je dat gasten staand hun drankje drinken en een praatje maken. Zorg wel voor een comfortabel zitje voor wie niet (lang) kan staan. Is de koelkast of het servies niet toereikend? Geen punt. Vrijwel alles is te huur of te leen, en ook al betaal je hiervoor een prijs, een locatie huren is altijd duurder.

Zelf personeel inschakelen

Zo kun je ook overwegen om zelf personeel in te schakelen. Er is vast wel een buurmeisje of -jongen, nicht of neef te vinden die samen met een vriend of vriendin en tegen een billijke vergoeding bereid is de handen uit de mouwen te steken in de bediening, zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt. Wordt het toch een locatie buiten de deur? Deze verschillen enorm in prijs. Zaaltjes in een wijk­centrum zijn soms al voor een ­schappelijk prijsje te huur. Of denk ook eens aan de kantine van een sportvereniging, sporthal of gemeenschappelijke ruimte. Rondvragen in de omgeving kan verrassende ideeën opleveren.

De datum: fikse korting!

Op welke dag u een feest viert, kan veel uitmaken. Bij een bruiloft ­bijvoorbeeld hebben de meeste gemeenten een dag in de week een goedkoop baliehuwelijk. Dat scheelt een paar honderd euro. Zo hebben ook cateringbedrijven en restaurants vaak rustige dagen, waardoor je makkelijk kunt onderhandelen over een flinke korting. Scheelt ook zo weer een paar honderd euro.

Versiering: €30 in plaats van €100

Bloemen zijn altijd feestelijk en – in Nederland – niet duur. Voor een paar euro koop je op de markt hele bossen. Maar verwerkt als corsage of bloemstuk is het een heel ander verhaal. Een decoratief bosje op tafel kost zo een tientje, een bloem in een corsage al gauw €1,50. Per stuk. Zet zelf bloemen in een vaas. Of in een oude jampot. Hartstikke hip. De corsage maak je zelf.

Uitnodiging: €0 in plaats van €100

Aan 60 papieren uitnodigingen per post ben je zo €100 kwijt. Als je ze laat ontwerpen en drukken, wordt het al gauw het dubbele. Nergens voor nodig. De goedkoopste uitnodiging is er een via e-mail. Of maak een WhatsApp-groep aan met de mobiele telefoon. Misschien iets minder persoonlijk, maar het gaat om het feest en niet om de uitnodiging.

Catering: €600 in plaats van €1800

Zelf een driegangendiner bereiden voor een groot gezelschap is misschien wel erg ambitieus, maar een flinke pan soep komt al voor meer thuiskoks binnen het bereik. Voor een feest overdag is een lunch met lekkere luxesandwiches – die je een dag van tevoren kunt maken – ook een goed idee. Voor een tientje per persoon serveer je zo een vorstelijke maaltijd. Catering begint bij het dubbele. Eten van de ­locatie zelf is vaak nog duurder. Als het feest zich niet op een afgehuurde locatie afspeelt, kun je ook vragen of iedereen zelf wat meeneemt. Gek? Nee hoor: veel mensen vinden het juist leuk om anderen van hun lekkerste (hapjes)recept te laten proeven.

Tips voor de omlijsting

  • Verzamel digitale foto’s van leuke momenten met vrienden en bekenden. Vertoon de foto’s als diashow op tv of projecteer ze met een beamer op een witte muur.
  • Maak zo mogelijk op de computer alvast een speellijst met muziek die je geschikt vindt. Dat is handiger dan steeds cd’s moeten verwisselen.
  • Leen zo veel mogelijk van vrienden en bekenden, via een netwerkgroep op Facebook of huur goedkoop via Peerby.nl. Dit is een onlinedienst waarbij je via internet in de eigen buurt kunt zoeken naar bijvoorbeeld statafels, een beamer, een extra barbecue of een partytent.

 

Bron(nen):