Overactieve blaas

Ik ben een vrouw van 44 jaar en heb af en toe een plasprobleem. Ben ik net naar het toilet geweest, moet ik twee minuten later weer heel nodig, maar dan komt er weinig. Na twee, drie dagen is het weer over. Is dit onschuldig?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Zo’n ‘overactieve blaas’ is onschuldig, maar wel lastig. De aandrang kan zo sterk worden dat je spontaan in je broek plast en dan spreek je van aandrangincontinentie. Dat heeft vaak een psychologische oorzaak.

Veel mensen moeten bijvoorbeeld plassen als ze de kraan horen lopen, en veel vrouwen willen nog even plassen als ze een wc zien, want “straks kan het misschien niet meer”. Als je zo steeds je blaas leeg houdt, wordt hij overgevoelig voor prikkels die aanzetten tot plassen.

De eerste aanpak is gewoon trainen: niet aan toegeven, uiteraard wel op een ‘veilige’ plaats waar je zo naar de wc kunt. Eventueel zijn er ook geneesmiddelen, maar die hebben bijwerkingen zoals droge ogen en een droge mond.

Overigens kan het ook een ‘gewone’ blaasontsteking zijn, veroorzaakt door bacteriën. Een niet zo ernstige blaasontsteking gaat vaak vanzelf binnen enkele dagen over. Gaat het niet vanzelf over of komen er andere klachten bij (zoals pijn of bloed bij het plassen), dan is het wel zo slim even naar de huisarts te gaan.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!