Pijn in onderbuik door blaasontsteking of -verzakking?

Getty Images

Ik ben een vrouw van 81 jaar en heb ca. 5 ½ jaar geleden dikkedarmkanker gehad, dicht bij de overgang naar de dunne darm. Er is toen ca. 25 cm verwijderd alsmede 17 er om heen gelegen lymfevaten. Géén bestralingen of zo; was verder niet nodig. Verder is alles 'goed' gegaan en ik ben inmiddels van de controle af.
Naast het veelvuldig naar de wc moeten (telkens behoorlijke hoeveelheden en er zeer snel bij moeten zijn, anders haal ik ’t niet), heb ik de laatste jaren wel vaker een blaasontsteking, die na een kuur, weer voor kortere of langere tijd weg is.
Mijn man beweert, dat dit mede veroorzaakt kan worden doordat ik mijn bips altijd naar voren afveeg, zodat bacteriën makkelijker toegang vinden. Zelf zeg ik dat mijn armen te kort zijn om achterom te gaan en dit overigens ’n fabeltje vind.
De arts heeft eens gezegd dat ik een lichte verzakking heb. Tot nu toe veroorzaakte dat geen klachten. Maar de laatste 2 jaar heb ik vaker ’n blaasontsteking en met zekere regelmaat pijn in mijn onderbuik. Ruim 1 ½ jaar geleden is de laatste keer een endoscopie uitgevoerd.
Zou er een causaal verband kunnen liggen tussen de aandoeningen en mijn buikpijn?

Vrouw (81)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

 Of het 'de straat de verkeerde kant op vegen' inderdaad leidt tot regelmatig terugkerende blaasontstekingen, weet ik niet, maar het werd in de opleiding als 'feit' gepresenteerd in de zin dat je er naar moest vragen als een kind blaasontsteking had; bij jong volwassen vrouwen is blaasontsteking doorgaans het gevolg van seksuele activiteit en na de menopauze wordt atrofie van het slijmvlies in de urinebuis vaak als oorzaak aangemerkt dat bacteriën gemakkelijker 'omhoog' kunnen klimmen.

In uw geval veronderstel ik eigenlijk dat de verzakking de loop der tijd wat verder in toegenomen, dat zorgt er vaak voor dat de blaas niet helemaal meer geleegd kan worden, en daar waar een residu achterblijft kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Inderdaad kan een blaasontsteking pijn doen, maar een verzakking geeft ook tractie aan banden en dergelijke wat op den duur pijn gaat doen.  Wat de voornaamste oorzaak is weet ik niet; ik stel me zo voor dat pijn van de verzakking in de loop van de dag toeneemt. Ik zou toch maar even met uw huisarts overleggen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!