Last van bloedverdunners

Ik ben een vrouw van 62 en slik sinds vier jaar de bloedverdunner fenprocoumon omdat ik boezemfibrilleren heb. Ik heb daar veel last van: vaak bloed in mijn mond, en maagdarmklachten. Kan ik ook iets anders gebruiken, zoals knoflookcapsules?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Nou, geen knoflook: fenprocoumon is een heel effectieve stollingsremmer; van knoflookcapsules is geen effect op de stolling aangetoond. En u hebt die stollingsremming echt nodig. Boezemfibrilleren geeft een onregelmatige hartslag doordat de boezems niet meer samentrekken. Daar kan bloed in blijven staan, dat gaat stollen. Die stolsels kunnen worden meegenomen met de circulatie en verderop in de circulatie verstopping geven, wat kan leiden tot een infarct, bijvoorbeeld in de hersenen. Zonder bloedverdunners heb je een risico van ongeveer 5 procent per jaar op een herseninfarct; met stollingsremmers is je extra risico bijna weg.

Tegenwoordig zijn er wel nieuwe stollingsremmers zoals apixaban, rivaroxaban en dabigatran. Deze beschermen net zo goed, je hoeft de werking niet te laten controleren door de trombosedienst en er is een goede kans dat je er minder last van hebt. Vraag aan de cardioloog of je zo’n middel mag proberen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!