De functies van zout

Te veel zout is ongezond

Getty Images

De meeste mensen kennen zout alleen als toevoeging in het eten en weten wel dat te veel zout niet goed voor ze is. Maar zout heeft ook goede functies in het lichaam. Hieronder leest u wat de rol van zout in uw lichaam is en wat precies de gevolgen zijn als u te veel zout binnenkrijgt.

Zout is belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding, seintjes vanuit uw hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven uw arm omhoog te tillen, en het samentrekken van spieren. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in uw lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk.

Meer zout dan nodig

In principe krijgen we meer zout binnen dan we nodig hebben. 75 procent van al het zout dat u per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten, 15 procent wordt toegevoegd aan het eten tijdens het koken en slechts 10 procent komt van onbewerkte, natuurlijke producten.

Zout wordt in uw lichaam door uw nieren gefilterd en komt dan in het bloed terecht. Als u te veel zout in je lichaam hebt, wordt u bloedzoutgehalte hoger. De verhouding vocht/zout is dan uit evenwicht.

Hierdoor krijgt u dorst, waardoor u meer gaat drinken. Dit zorgt ervoor dat de verhouding vocht/zout weer in evenwicht komt. Uw nieren zorgen ervoor dat het extra vocht samen met het zout wordt afgevoerd.

Hoge bloeddruk

Jarenlang werd gedacht dat zout de grote veroorzaker van een hoge bloeddruk was. Mensen die gevoelig zijn voor zout, krijgen bij het eten van zout inderdaad direct een hogere bloeddruk. Dan kan het eten van minder tot geen zout helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Maar bij het overgrote deel van mensen met een hoge bloeddruk zorgt minder zout eten er niet voor dat de bloeddruk lager wordt. De meest effectieve manier om uw bloeddruk te verlagen, is: afvallen. Dit omdat een hoge bloeddruk over het algemeen het meeste voorkomt bij mensen met overgewicht.

Oedeem

Te veel zout kan naast een hoge bloeddruk ook oedeem veroorzaken. Oedeem betekent dat het vocht in uw lichaam slecht wordt afgevoerd. Het vocht hoopt zich dan op bepaalde plaatsen in het lichaam op. Hierdoor ontstaan zwellingen, bijvoorbeeld in uw enkels.

Over het algemeen is te veel zout geen probleem, als er maar voldoende water wordt gedronken. Dan kan het teveel aan zout namelijk worden afgevoerd. Echter, als u erg vaak zout eet, worden de nieren te veel belast en dat is niet goed voor uw hart. U kunt dan hart- en vaatproblemen krijgen.

Het is het beste om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Mensen met een verhoogde bloeddruk wordt aangeraden om maximaal 2 gram zout per dag te nemen.