Fabels over de oorzaken van borstkanker

Geruchten en risicofactoren

Over borstkanker bestaan veel misverstanden. Zeker over factoren die het zouden veroorzaken of die het risico op kanker verhogen. Grote borsten, deodorant, hormonen, voeding... Wat is nooit wetenschappelijk bewezen en wat wel?

Veel mensen denken dat borstkanker altijd erfelijk is. Bij de grote meerderheid van de patiëntes is dat echter niet het geval. Bij 5 à 10 procent van de vrouwen die borstkanker krijgen, speelt erfelijkheid wel een rol. De oorzaak is bij hun een foutje in het DNA dat ze geërfd hebben van een van hun ouders.

Deodorant

U heeft de waarschuwingen vast wel eens ontvangen in een doorgestuurde mail of gelezen op sociale media: gebruik geen deodorant, want daar zitten kankerverwekkende stoffen in, zoals parabenen en aluminium chloorhydraat.

Dit gerucht ontstond onder andere naar aanleiding van een onderzoek van Philippa Darbre van de University of Reading in 2004. Zij onderzocht borstkankerweefsel en vond daarin sporen van parabenen, stoffen die als conserveringsmiddel worden gebruikt in allerlei cosmetica. Ze bekeek echter niet of er in gezond borstweefsel ook parabenen voorkomen. Ander onderzoek wees op een verband tussen deodorant met aluminium chloorhydraat gebruiken op geschoren oksels en borstkanker, maar ook in deze studie ontbrak een controlegroep bestaande uit gezonde vrouwen. Een studie onder zowel gezonde vrouwen als patiëntes toonde aan dat zij ongeveer dezelfde scheer- en deodorantgewoontes hadden en er dus geen enkel verband was.

Kortom, dat deodorant of anti-transpirants het risico op borstkanker vergroten, is niet wetenschappelijk aangetoond. Het is heel onwaarschijnlijk dat parabenen en aluminiumzouten die u op de huid smeert het borstweefsel kunnen bereiken. 

Borsten en beha

Naast het deodorantfabeltje, doen er nog meer verhalen de ronde die niet kloppen. Dat u borstkanker krijgt als u te strakke beha’s draagt of een beugelbeha bijvoorbeeld. Ook zonnebrandcrème, stress of opgekropte emoties hebben niets met borstkanker te maken. En borstkanker is - net als alle andere vormen van kanker - niet besmettelijk.

Uw cupmaat heeft geen invloed op de kans op het ontwikkelen van borstkanker. Of u nu kleine of juist grote borsten hebt maakt niks uit. Borstkanker komt wel vaker voor bij vrouwen met dicht borstweefsel, dat wil zeggen borsten met veel klier- en bindweefsel en relatief minder vet. De samenstelling van het borstweefsel is erfelijk bepaald. Hoe ouder u wordt, hoe meer de dichtheid van het borstweefsel afneemt.

Hormonen

Hormonen, met name oestrogeen, hebben wel invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Langdurige blootstelling aan oestrogenen verhoogt het risico op borstkanker. Hoe korter de oestrogeenproductie, hoe kleiner de kans op borstkanker. Vrouwen die voor hun 12e ongesteld werden en laat in de overgang kwamen, geen kinderen hebben gekregen of na hun 35e kinderen kregen, lopen daardoor een groter risico. Ook de anticonceptiepil en hormoonpreparaten tegen overgangsklachten verhogen uw risico.

Laat beginnen met menstrueren en vroeg in de overgang komen, zwanger zijn op jonge leeftijd, meerdere kinderen krijgen en lang borstvoeding geven, verlaagt het risico op borstkanker juist.

Leefstijl

Naar voeding en kanker wordt veel onderzoek gedaan, maar wat het verband is tussen eten en borstkanker is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat alcohol drinken en roken nadelig zijn. Ook overgewicht vergroot het risico op borstkanker, omdat vetweefsel de aanmaak van oestrogeen bevordert. Bewegen, door sport of gewoon lichamelijk actief zijn in het dagelijks leven, verkleint het risico op borstkanker.

Combinatie

Bij het ontstaan van borstkanker spelen meestal meerdere factoren een rol. Als één van de genoemde risicofactoren op jou van toepassing is, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat u ooit borstkanker krijgt. Anderzijds zijn er ook vrouwen die wel borstkanker krijgen, terwijl onbekend is welke risicofactor een rol gespeeld heeft.

16 Comments

Door rob knaven (niet gecontroleerd) op do, 30-10-2014 - 20:35

Het heeft geen enkele zin [voor veel mensen] om alternatieve aan te dragen [die veel al heel goed werken en ook door artsen onderschreven worden....als je niet de verantwoording wil nemen voor jouw !! gezondheid !!
Heel veel inzicht en levensplezier toegewensd....

Door d.weijters@home.nl (niet gecontroleerd) op zo, 26-10-2014 - 09:52

beste mensen, ik vraag me af of dit wel goed is de borsten zo plat mogelijk te pletten tussen twee plexiglasplaten, lijkt me heel slecht en heel pijnlijk! Er zijn al veel langer vrouwvrindelijkere methoden maar die kosten meer tijd en geld en dat in de 21e.EEUW! Ik heb er nooit aan meegedaan en beveel 't niemand aan, ook daar kun je beschadigingen van oplopen, maar dat wordt niet vermeld!!!
d.weijters

Door Martin (niet gecontroleerd) op za, 4-10-2014 - 20:19

Mijn boodschap was: er is veel nog niet bekend, maar waarom geen aandacht voor te beïnvloeden risicofactoren? Daar kan iedere vrouw rekening mee houden! Dus: weg buikvet en stop (overmatig) alcoholgebruik!

Door Joos Mommers (niet gecontroleerd) op vr, 3-10-2014 - 13:09

Wat ik wetenschappelijk weet van kanker in het algemeen is het volgende. Zodra we vlak na de bevruchting overgaan op meercelligheid, komt er bij de lichaamcellen een bacterie aan de buitenkant van de cellen een te zitten. Deze erf je van je moeder en zorgt er voor dat je in ieder geval alles meekrijgt wat in het lichaam met zuurstofvoorziening te maken heeft. (Dus hart, bloed longen enz. Maar vanaf dat moment wordt bij iedere kopieerslag van de cel ook de werkende lengte van genen bij ieder slag iets kleiner. De lengte van het gen wordt opgevuld met een stof om ieder gen toch zijn lengte te laten behouden. Daarom verouderen we en sterven we uiteindelijk ook. Een gen daarentegen doet het tegenovergestelde en wordt steeds langer, nl. het 53ste gen op ons P-chromosoom. Het steeds langer worden van dit gen bemoeilijkt de kopieerslag van deze cel. Op een gegeven ogenblik is deze cel dus op, en kopieert niet meer. Normaal gesproken herkent het lichaam deze en wordt geruisloos uit het lichaam verwijdert. Nu kan het gebeuren dat vlak voor de verwijdering van een zo'n cel het genoemde gen afbreekt. De cel gaat zich dan razendsnel kopiëren en we hebben kanker. Gebeurt dit met een cel in de borsten dan hebben we borstkanker. Daar cellen in het lichaam zich gespecialiseerd hebben zijn er waarschijnlijk andere stoffen voor nodig om dit effect een maagcel danwel bij een borstcel te doen plaatsvinden.
Daarom zijn er mensen die aanleg hebben voor maagkanker, darmkanker, borstkanker enz.. Het gaat er dus om, om uit te vinden welke stoffen er bij het afbreken van dit gen verantwoordelijk zijn.

Door P.D. (niet gecontroleerd) op vr, 3-10-2014 - 09:57

Marjo, het gaat hier over de oorzaken van borstkanker, niet over het voorschrijven van medicijnen.

Door Marjo (niet gecontroleerd) op do, 2-10-2014 - 22:04

Ben het helemaal eens met Lenie Kikkert én Henk Vieregge!!
We worden allemaal bedonderd door de levensmiddelenINDUSTRIE, maar ook door de pharmacie(de pillenfabrikant!).
Maar óók de artsen verdienen grof geld door al die pillen voor te schrijven!! En dat hoort niet zo te zijn,!
De (huis-)artsen behoren neutraal te zijn, zonder er (grof)geld aan te verdienen!!!

Door Willemien (niet gecontroleerd) op do, 2-10-2014 - 20:59

Ik word er zo moe van waarvan en waardoor je wel of geen borstkanker krijgt, want niemand heeft het antwoord. Ik werd pas ongesteld op mijn 17e en heb helaas geen kinderen gekregen. Ben wel DES dochter en kreeg op mijn 51e borstkanker uitgezaaid in vergevorderd stadium rechts.Het hele circus van regulier doorstaan, ook linkerborst verwijderd ivm klein verdachte plek, dus eigenlijk preventief, Nu nog steeds aan de (anti) hormoontherapie. Hoe lang heb ik nog? 10 jaar? 1 jaar? 30 jaar? Niemand heeft er een antwoord op. Ik probeer bij de dag te leven en hopen dat mensen mij serieus willen nemen. Een gebroken been geneest, kanker niet altijd. De tijd zal het leren.

Door martin (niet gecontroleerd) op do, 2-10-2014 - 18:54

waarom krijgt nu al 1:7 vrouwen BK? omdat door onze leefstijl een overmaat aan oestrogenen aanwezig is door productie hiervan in buikvet aangemoedigd bovendien door alcoholgebruik.
natuurlijk, ook zonder deze ricicofactoren kan je BK krijgen, alleen het risico is kleiner!

Door mb (niet gecontroleerd) op do, 2-10-2014 - 16:41

Leny,
Slaap rustig verder. Dat geldt ook voor Henk Vieregge. Ik hoop dat niet veel mensen jullie advies opvolgen.

Door Leny Kikkert (niet gecontroleerd) op do, 2-10-2014 - 15:14

Waarom kijk je niet even op die sites? Op Facebook, andere sites en lezingen hoor en lees ik echt heel veel goede berichten. Preventie is echt mogelijk. Het is toch te gek dat we nu al 5,3 miljoen chronisch zieken hebben en het aantal gaat naar de 7 miljoen als we zo doorgaan... Als je weet dat ontstekingen groeien door suiker(s),koek, granen en nachtschade.... en dat margarine echt niet goed is, omdat het zwaar bewerkte vetten zijn, is er echt veel verbetering mogelijk. Het heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik me ervan bewust werd dat het anders kan.